Cestování na hranici vesmíru. Virgin Galactic představí nový raketoplán SpaceShip Two

Americká společnost Virgin Galactic miliardáře Richarda Bransona dnes představí novou verzi svého raketoplánu. Loď SpaceShip Two by měla v budoucnu vozit lidi na hranici vesmíru. Nový raketoplán bude sledovat celý svět, protože předchozí verze se při testování v roce 2014 zřítila a jeden z pilotů tehdy zemřel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První raketoplán společnosti Virgin Galactic nazvaný SpaceShip Two společně s nosičem čtyř proudových motorů WhiteKnight Two

První raketoplán společnosti Virgin Galactic nazvaný SpaceShip Two společně s nosičem čtyř proudových motorů WhiteKnight Two | Foto: Virgin Galactic

SpaceShip Two je takzvaný suborbitální raketoplán. Na chvíli tak sice dokáže opustit zemskou atmosféru a dostat se do vesmíru, nedosáhne ale stabilní orbity a během několika minut ho gravitace stáhne zpět.

SpaceShip Two se skládá ze dvou částí. Nosič se čtyřmi proudovými motory, který se nazývá WhiteKnight Two, vynese cestovní modul do 15kilometrové výšky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Virgin Galactic představí novou verzi raketoplánu SpaceShip Two. Mluvil o tom odborník na kosmonautiku a publicista Tomáš Přibyl

Poté se SpaceShip Two odpojí, zažehne raketový motor a vynese pasažéry na hranici vesmíru.

Na palubě jsou velká okna, aby si cestující užili výhled i krátký stav beztíže.

„Šest turistů plus dva piloti se tak stanou čestnými držiteli titulu astronaut. Na čtyři minuty ochutnají stav bez tíže, takže je to spíše trochu adrenalinový sport,“ popisuje odborník na kosmonautiku a publicista Tomáš Přibyl.

Vývoj a testování vesmírných lodí společnosti Virgin Galactic na čas zpomalila nehoda předchozí verze raketoplánu SpaceShip Two.

Loď se v roce 2014 zřítila při testovacím letu nad Mohavskou pouští v Kalifornii. Vyšetřování nakonec ukázalo, že havárii způsobila chyba pilota spojená s konstrukčním nedostatkem.

Raketoplán má totiž speciální sklopná křídla, která mu umožňují při sestupu brzdit pomocí klouzavého letu. Jeden z pilotů křídla odjistil ve chvíli, kdy stále běžel raketový motor. Křídla se pak sama otevřela, i když neměla. Trup nevydržel aerodynamický nápor a roztrhl se.

„Tohle je v uvozovkách atrakce, která míří na poměrně bohaté skupiny obyvatelstva, protože jedna letenka bude stát pro začátek čtvrt milionu dolarů, a ty pochopitelně nějaké extrémní riziko příliš neláká,“ upozorňuje odborník na kosmonautiku a publicista Tomáš Přibyl.

Trosky kosmické lodi SpaceShipTwo, která se zřítila v Mohavské poušti | Foto: Reuters

Kdy se zájemci podívají na hranici vesmíru, ale zatím není jasné. Podle šéfredaktora serveru kosmonautix.cz Dušana Majera to může ještě nějakou dobu trvat.

„Podle vyjádření společnosti Virgin Galactic by to mělo být někdy v roce 2018. Byl bych ale ohledně těch termínů hodně opatrný, protože už zhruba deset let se říká, že kosmická turistika je vzdálená pouze dva roky,“ dodává Majer.

Podobně to vidí také Tomáš Přibyl: „Richard Branson v roce 2005 oznamoval, že se pokusí pokořit podnikatelskou oblast, ve které ještě nikdo nebyl, a vysílat turisty na práh vesmíru. Tehdy sliboval, že první turisty sveze do 18 měsíců.“

Kluzák Spaceshiptwo vzlétl ze země díky většímu letadlovému nosiči zvanému WhiteKnightTwo | Foto: Virgin Galactic

Anna Jadrná, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme