Plíseň, myší trus, nepořádek. Tak to vypadá v některých obchodech a restauracích na Vysočině

19. únor 2016
Zprávy z

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce provedli rozsáhlou kontrolu restaurací a prodejen potravin po celém Česku. Každá třetí provozovna nesplňovala předpisy a celkem 140 restaurací proto inspektoři uzavřeli. Razie se nevyhnula ani Vysočině.

Nejhůře dopadl obchod s potravinami Tuong Tran Than v třebíčské Kocandě. Myší trus tam byl rozesetý všude. Nejen na zemi, ale i mezi pečivem a některé bochníky chleba byly potažené plísní. K tomu nepořádek, nezajištěný přístup teplé vody pro mytí rukou a nečistoty na podlaze. Kontroloři si poznamenali: celkově zanedbaný stav.

Nedostatky měli zahraniční podnikatelé odstranit už k 21. lednu. Reportéra Michala Malého ale do skladů nepustili a majitel, pan Tuong, údajně nemluví česky.

Brtnice, Batelov, Moravské Budějovice …

Kontroloři zašli i do potravin U Muzea v Brtnici, kde majitel nedostatky velmi rychle odstranil a už druhý den dostal povolení znovu otevřít.

Myší trus a nečistoty v regálech našli i v restauraci Na Západě v Batelově. I v tomto případě provozovatel nalezené problémy rychle odstranil. Stejné to bylo v Zámecké restauraci v Dolní Rožínce.

Špatně zabezpečenou prodejnu před pronikáním škůdců našli pracovníci inspekce v Moravských Budějovicích. Jmenuje se Tabák Speciál.

Padaly vysoké pokuty

Za zjištěné nedostatky hrozí podnikatelům vysoké pokuty, řádově od desítek tisíc korun až po milion. Žádný z popisovaných případů ale zatím nenabyl právní moci tak, aby sankce ze strany provozovatelů musela být uhrazena.

Čtěte také

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio