Zika zasahuje do rodinných plánů v jihoamerických zemích. Někde radí mateřství odložit

Virus zika zasahuje do rodinných plánů v jihoamerických zemích. Někde radí ženám odložit mateřství, některé těhotné ženy se dokonce rozhodnou pro ilegální interrupci. Otázka antikoncepce a potratů je přitom v převážně katolické Jižní Americe velmi citlivá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doporučení ženám kvůli hrozbě viru zika se v různých státech liší (ilustrační foto)

Doporučení ženám kvůli hrozbě viru zika se v různých státech liší (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Státy, kde se virus zika vyskytnul a rozšířil, se k otázce mateřství stavějí různě.

Třeba Kolumbie nebo středoamerické země El Salvador a Jamajka už doporučily ženám odložit plány na těhotenství. Přitom v Kolumbii ještě nepotvrdili ani jediný případ mikrocefalie, tedy málo vyvinutého mozku a hlavičky u novorozenců související s nákazou matky virem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Virus zika zasahuje do rodinných plánů v jihoamerických zemích. Jaká doporučení dávají ženám jednotlivé státy, zjišťoval David Koubek

Naopak v Brazílii je takových případů mnoho a tamní ministerstvo zdravotnictví radu odložit těhotenství ženám nedalo. Udělal to sice šéf odboru přenosných chorob ministerstva, ale jeho nadřízení potom oficiálně řekli něco jiného.

Další a asi ještě citlivější záležitostí je případná interrupce. Umožnit matkám přerušit těhotenství kvůli viru zika a mikrocefalii doporučila jihoamerickým zemím OSN. K tomu se jihoamerické státy staví velmi rezervovaně.

PŘEHLEDNĚ: Virus zika v otázkách a odpovědích

Číst článek

V Brazílii je interrupce zločinem proti lidskému životu a legální je jen v případě, že těhotenství ohrožuje matku na životě nebo je výsledkem jiného zločinu, tedy znásilnění. Ale v případě ziky či mikrocefalie to je velmi složité.

Papež o viru zika
K těhotenství a viru zika se při návratu z Mexika vyjádřil i papež František. Naznačil, že by se mohlo uvažovat o používání kondomů a dalších metod antikoncepce v případě, kdy ženě hrozí nákaza tímto virem. Řekl sice, že přerušení těhotenství je zločin, zabránění těhotenství ale podle něj není absolutním zlem.

„Ne každá matka, která prodělá infekci zikou, bude mít s jistotou dítě s mikrocefalií. Ve většině případů jsme schopni odhalit u plodu mikrocefalii až v osmém měsíci,“ upozornila Angela Rochová, vedoucí oddělení v nemocnici v Recife, kde vyšetřují nejvíc takových případů z celé Brazílie.

Plánování rodičovství v Brazílii moc nefunguje, což dokládá řada vztahů, které se rozpadnou, když žena otěhotní. Odhady hovoří o stovkách tisíc nelegálních interrupcí ročně a podle některých zpráv z médií v poslední době tuto cestu volí i některé ženy, které onemocněly infekcí zika. I v tom případě je ale interrupce nelegální a hrozí za ní trest matce i tomu, kdo ji vykonal.

Virus zika | Foto: Český rozhlas

ČRo, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme