Činohra Jihočeského divadla uvádí bláznivou komedii Shakespeare v Hollywoodu

20. únor 2016

Návrat do 30. let minulého století nabídne ironická komedie Shakespeare v Hollywoodu. Činohra Jihočeského divadla ji nastudovala v režii Jany Kališové. Příběh hry Kenna Ludwiga vychází ze Shakespearova Snu noci svatojánské a spojuje klasické prvky s prostředím Hollywoodu.

„Vzhledem k tomu, že Shakespeare má letos výročí 400 let od úmrtí, tak jsme si řekli, že na to půjdeme trochu netradičně a uvedeme variace na různá shakespearovská témata,“ vysvětluje dramaturgyně divadla Olga Šubrtová.

Směs grotesky a pohádky si pohrává s některými fakty a historickými postavami. „V příběhu se natáčí reálný shakespearovský film a uprostřed toho se v Hollywoodu objeví dvě postavy z jeho her. A začíná se to různě komplikovat, zamotávat milostně i umělecky,“ popisuje Olga Šubrtová.

Podle tvůrců nemá tato komedie větší umělecké ambice, jejím posláním je především diváka pobavit. V to doufá i režisérka Jana Kališová. „Klasicky, týden před premiérou komedie to vypadá, že se tam neusměje ani ústřední topení, ale po těch padesáti komediích, které mám za sebou, doufám, že to i tentokrát dopadne dobře,“ říká.

Shakespeare v Hollywoodu je podle ní náročný tím, že se na pódiu vystřídá hodně lidí a za sebou následuje mnoho scén v nejrůznějších prostředích. Také se odehrají kouzla a diváci se mohou těšit i na swingové šlágry. Hlavní roli ztvární hostující Viktor Limr.

Jihočeské chystá i další představení k výročí. V dubnu všechny Shakespearovy hry a sonety v souborném pásmu Shakespeare ve 120 minutách.

autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio