Alexandr Mitrofanov: Každý mi tě, mluvčí, závidí

19. únor 2016

Jednou z novinek v české politické praxi po nástupu přímo zvoleného prezidenta se stalo novátorské vymezení role mluvčího hlavy státu. Michal David kdysi zpíval „Každý mi tě, lásko, závidí!“

Nebyla zatím shromážděna fakta, která by ukázala, že českého hradního mluvčího nám závidí představitelé tzv. zavedených demokracií. Ale nelze popřít, že podobný fištrón při vysvětlování, co jsme to vlastně od hlavy státu slyšeli a co jsme správně slyšet měli, nějaký mluvčí jen tak nemá.

„Vím, že jsem v ní našel poklad a ona ve mně spásu,“ zpíval Michal David o své dívce. Prezident republiky nemůže zpívat o dívce, protože se to nehodí k majestátu. Na druhou stranu nelze přehlédnout, že použití této písňové formulace pro deskripci vztahů hlavy státu a jeho mluvčího nepostrádá oprávněnost.

Každý experiment předpokládá rozvíjení pozitivních výsledků. Jen tak se přece dá dosáhnout pokroku. V minulých dnech byla česká veřejnost svědkem další fáze novátorské operace Má ústa. Mluvčí, který není členem žádné strany ani voleným zástupcem lidu, ale je tlampačem myšlenek svého šéfa, se pustil do přepisování politické mapy.

Čtěte také

„Tradiční levicová témata, jako startovací byty nebo pomoc rodinám s dětmi, se dostávají mimo zájem ČSSD. Mohou se jich chopit jiné strany,“ pověděl. Přidal instrukci, co by to mělo být za stranu. Jde o hnutí ANO. Když byl tázán, zda prezentuje výsledky svého personálního studia, mírně se ohradil: „Ve svém vyjádření jsem navázal na výroky pana prezidenta a rozvinul je v daných intencích.“

Jsme součástí přírody. Co platí ve velkém živočišném světě, má odraz i v naší dvounohé komunitě. Toto si můžeme přečíst v odborném textu: „V přírodě s hygienou hrochů pomáhají různé druhy ptáků a ryb, kteří jim čistí případné rány, zbavují je odumřelé nebo poškozené kůže na těle i v oblasti tlamy. V lidské péči nahrazuje ptáky a ryby pravidelné sprchování a drbání, které hroši milují.“

Michal David zahrál na mítinku také písně z 80. let

Jenže následovaly zděšené reakce představitelů české sociální demokracie, která zcela zjevně nebyla zvyklá na mentorování od ptáka či ryby. Dokonce i hejtmani, kteří za jiných okolností vynikají skoro stejně vřelým vztahem k prezidentovi, jako měl Michal David ke své dívce, tentokrát řvali jako rozzuření sloni.

Není divu, před nadcházejícími krajskými volbami není možné tento vzkaz voličům z pražského kopce nazvat hrdým vlčím bojem o kořist, protože má všechny známky šakalích způsobů.

Čtěte také

Voliče má nahnat směrem k hnutí ANO prezident, a jak vidíme, všemi možnými způsoby. I okatým návodem od mluvčího, kterýžto návod nevydrží konfrontaci s fakty, na což poukázali hejtmani. Na oplátku pak má zahnat voliče směrem k prezidentovi hnutí ANO, pokud bude chtít hlava státu být na Hradě ještě pět let.

Pak by mohl mít v kampani skvělý klip. Šel by s mluvčím nahoru Nerudovou ulicí a zněla by píseň:

Každý mi tě, lásko, závidí,
když Prahou jdem ulicí k nám,
já vím, že každý mi tě, lásko, závidí,
já s tebou jsem rád sám.

Autor je komentátorem deníku Právo.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio