Třetí skupina křesťanských uprchlíků přiletěla do Česka

Celkem 41 křesťanských uprchlíků z iráckého Irbílu a Libanonu přiletělo do Česka. Přesídlení cizinců organizuje Nadační fond Generace 21. Uprchlíky teď z ruzyňského letiště odvezou autobusy do Brna, Smilovic u Třince a do rekreačního střediska Okrouhlík u Jihlavy.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třetí skupina křesťanských uprchlíků přiletěla do Česka

Třetí skupina křesťanských uprchlíků přiletěla do Česka | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

„V naší zemi jsme strádali. Jsem bratranec tří lidí, kteří byli zabiti přímo v kostele. To byl rok 2011. Pak jsme byli vyhnáni na sever země. Jsme vděční za přijetí, děkujeme české vládě a českým lidem,“ řekl po příletu do Česka 32letý Samir, který byl v Iráku ředitelem školy.

V příletové hale čekali na uprchlíky zástupci Nadačního fondu Generace 21 a více než 20 podporovatelů projektu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Třetí skupina křesťanských uprchlíků přiletěla do Česka. Podrobnosti zjišťovaly reportérky Veronika Hlaváčová a Andrea Čánová

„Bereme to jako takové přátelské, lidské gesto," sdělila ČTK jedna ze čtveřice matek, které přišly i s dětmi. Vysvětlily jim prý, že do Česka přicházejí lidé, kteří nemají vlastní domov a v jejich zemi se válčí.

Do Prahy přiletěly čtyři rodiny s dětmi. Více než polovina z nich zamíří do Brna. Nejprve budou bydlet v penzionu v centru města a po zhruba dvou měsících se jednotlivé rodiny přestěhují do klasických bytů.

Přibližně čtyři měsíce pak budou procházet intenzivním integračním procesem. Čtyři hodiny denně se například budou učit češtinu.

„Pracovat budou moci za několik měsíců. Máme pro ně v tuto chvíli spoustu nabídek práce od různých věřících podnikatelů. Nejpozději po šesti měsících jim začneme hledat práci,“ popsal Martin Frýdl z Nadačního fondu Generace 21.

Část skupiny zamíří také do rekreačního střediska Okrouhlík u Jihlavy a do Smilovic na Frýdecko-Místecku, kde už ale proti příjezdu uprchlíků protestovalo několik lidí. Svůj nesouhlas dali důrazně najevo na pondělním zasedání zastupitelstva.

Místostarosta Smilovic Jindřich Mackowski ale upozornil, že na jednání dorazila skupina asi 15 lidí, kteří v obci vůbec nežijí. Právě oni prý vášně rozpoutali. Obec dnes jednala s policisty o zajištění bezpečnosti. Místostarosta chce prý křesťanské uprchlíky uvítat je připravený jim pomoci i se sháněním práce.

„Určitě je přivítáme a ujistíme je, že jsou tady doma a jsou tady vítáni. Jsem přesvědčen, že ve Smilovicích žijí slušní lidé, kteří chtějí lidem v nouzi pomoct,“ poznamenal Mackowski.

Lidé, které nadační fond pro přesídlení do Česka vybral, už před odletem prošli bezpečnostními prověrkami českých tajných služeb a pohovory s českými státními orgány. Absolvovali i zdravotní prohlídky a další je ještě čekají.

Do Česka přiletí celkem 153 uprchlíků

Nadační fond plánuje z uprchlických táborů na Blízkém východě pomoct celkem 153 křesťanům, především rodinám s dětmi. Jejich přesídlení v prosinci schválila vláda.

Před dvěma týdny dorazila do Česka druhá skupina celkem 17 křesťanských uprchlíků z Iráku. Před zhruba měsícem přiletělo z Iráku do Česka prvních deset lidí.

„Až tady budou všichni, tak bude důvod ke gratulaci, budou zachráněni. Na druhou stranu to teprve začíná, ta roční práce, celý ten integrační proces,“ poznamenal už dříve ředitel nadačního fondu Jan Talafant.

Andrea Brtníková, ČTK, Anna Jadrná, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme