Franz Kafka na prázdninách? V Siřemi vzniká nové muzeum slavného spisovatele

21. únor 2016

Franz Kafka hodně cestoval. A cestoval rád. Na tento málo známý povahový rys slavného spisovatele chce upozornit nové muzeum, které by mělo brzy vzniknout v Siřemi na Žatecku. A co se za expozicí s netradičním názvem Kafka na prázdninách skrývá?

Pražský židovský spisovatel Franz Kafka je známý především jako autor melancholických a absurdních próz. Vedle toho byl také zahradníkem, cestovatelem a občas vegetariánem. Novinářka Judita Matyášová spolu s fotografem Janem Jindrou chtějí veřejnosti ukázat Kafku v jiném, reálnějším světle.

„Když jsem potkala pana Jindru, vyprávěl mi, že Kafka jezdil všude možně po Evropě, nejen do Rakouska a Německa, ale že byl ve Francii, Švýcarsku, na mnoha místech, to jsem vůbec netušila. Zaujalo mne to a začali jsme společně pátrat. Propátrali jsme 70 lokalit po celé Evropě a zjistili jsme, že Kafka cestoval kvůli své práci, ale také jen tak, že si vzal dovolenou a jel buď sám nebo s přítelem Maxem Brodem. Najednou je to úplně jiný pohled v tom, že člověk vnímá, jak si užívají cesty, jedou na výlet, do vegetariánské restaurace nebo do kina. To je na hony vzdálené tomu, jak se většinou Kafka prezentuje, že byl hlavně v Praze a práce ho nebavila. Nám se zdá tohle mnohem pestrobarevnější pohled na jeho svět.“

V Siřemi Franz Kafka prožil osm měsíců u své sestry Ottly, která se tam starala o rodinný statek.

„Jemu se tam hrozně líbilo, je spousta záznamů jak v korespondenci, tak v denících, kdy on si zaprvé užíval to, že může být své sestře nablízku, ale hlavně ho bavil život na venkově. Myslíme si, že by bylo zajímavé představit nejenom jeho pobyt jako takový, ale celkově širší téma Kafka na cestách.“

03573057.jpeg

Samotná expozice bude mít několik částí. Hlavní jádro tvoří dobové fotografie nejen ze Siřemi, ale i dalších míst, které Kafka na svých cestách navštívil.

„Budou tam informace i konkrétně k Siřemi – jak vesnice vypadala v době, kdy on tam žil, s kým se tam přátelil. Dokonce se nám podařilo vyhledat jednu paní, která se tam narodila v roce 1930 a její rodina měla dům přímo naproti domu, kde bydlel Franz Kafka. Tahle paní nám poskytla spoustu pěkných fotografií z každodenního života v Siřemi. Za zmínku stojí i to, že Kafka se inspiroval topografií Siřemi pro román Zámek. S několika kafkology jsme propátrávali, že indicie skutečně odkazují právě k Siřemi, protože v Siřemi byl v zimě a zimní popisy Zámku jsou odtamtud.“

Oba autoři se pokusili projekt financovat prostřednictvím online sbírky. Cílovou částku 680 tisíc korun se ale vybrat nepovedlo.

„Teď sháníme jiné zdroje, chceme zažádat u Česko-německého fondu budoucnosti, protože už nás podpořil při předchozích aktivitách,“ dodává Judita Matyášová.

Další možností je zapojení Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, kde učí spoluautor projektu Jan Jindra. Kromě expozice by se ve spolupráci s univerzitou mohly v Siřemi konat workshopy a semináře, kde by si zájemci mohli vyzkoušet, jaké to je tvořit na místě, kde pobýval Franz Kafka.

Jak to vypadá v židovské škole? A jak zachránit cenný židovský hřbitov v Libni? Celý pořad Šalom alejchem si kdykoli poslechněte v našem audioarchivu.

autor: sch
Spustit audio