Petr Hartman: Madona z Veveří míří na Moravu

19. únor 2016

Chcete-li vidět vzácný obraz s názvem Madona z Veveří, musíte navštívit prostory Národní galerie v Praze. Toto dílo je už dlouhou dobu součástí stálé expozice v Anežském klášteře.

Na jeho umístění by nemělo být nic mimořádně zajímavého. Takovéto obrazy by měly být vystavovány v galeriích, aby si je mohla prohlédnout široká veřejnost.

Pochopitelně souhlasí-li s tím jejich majitel. Kdo jím je v případě Madony z Veveří, o to se vedl spor. Ten činil z jejího umístění mediálně zajímavou událost.

Podle platného verdiktu soudu by se toto umělecké dílo nemělo momentálně nacházet v Praze, ale v Brně. Do brněnského Diecézního muzea ho chtěl umístit majitel obrazu. Podle soudního verdiktu je jím farnost ve Veverské Bítýšce. Na základě zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi by jí měl připadnout.

Čtěte také

Zmiňovaný zákon pochopitelně nemohl přesně vyjmenovat všechny věci, nemovitosti, pozemky či lesy, na které se vztahuje. Musel obecně určit podmínky, které je potřeba splnit. Farnost ve Veverské Bítýšce shromáždila potřebné doklady a chtěla obraz vrátit.

Národní galerie se domnívala, že způsob, jakým se Madona z Veveří dostala do rukou státu, nesplňoval všechny požadované náležitosti zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi a odmítla ji vydat.

Logo

Došlo ke sporu, který v souvislosti s navracením církevního majetku není výjimečný. K podobným rozporům došlo u zhruba každého třetího církevního nároku. V takovýchto případech může autoritativně rozhodnout pouze soud. Jeho verdikt by měl být respektován.

K tomu zatím nedošlo, byť nejnověji Národní galerie přislíbila, že ho na Moravu předá. Je-li jejím majitelem podle právoplatného rozsudku farnost ve Veverské Bítýšce, musí to galerie respektovat a podle toho postupovat.

Čtěte také

Příslušný zákon byl řádně schválen parlamentem. Ústavní soud odmítl, že by tato právní norma porušovala Listinu základních práv a svobod. Rovněž neuznal stížnost, že by měl být majetek navracen podle netransparentních parametrů.

Na základě této legislativy se uskutečňuje převod majetku do rukou církví a s jeho pomocí se řeší všechny spory, včetně toho, který se týká Madony z Veveří.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Petr Hartman
Spustit audio