Chodci musí nově na silnicích mimo obec v noci nosit reflexní prvky

Ode dneška musí chodci mimo obec za tmy a snížené viditelnosti nosit reflexní prvky. Nařizuje to novela zákona o silničním provozu. Pokud není reflexní prvek součástí oblečení, postačí i speciální samonavíjecí pásky. Je možné je koupit zhruba od třiceti korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chodci a reflexní prvky (ilustrační foto)

Chodci a reflexní prvky (ilustrační foto) | Foto: licence Creative Commons Attribution 2.5 Generic, mrjorgen

Noční procházka po silnici třeba z vesnice do vesnice má být o něco bezpečnější. Tedy pokud chodec dodrží zákon a bude mít na oblečení reflexní prvek. Kdyby ho neměl, hrozí pokuta.

„Za tento přestupek hrozí v blokovém řízení pokuta do 2 tisíc korun. V případě, že by bylo vedeno správní řízení, tak tam je pokuta až 15 tisíc korun,“ upozorňuje šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

Reflexních prvků existuje celá řada. „Asi nejlépe se osvědčují tzv. reflexní pásky, které se dají umístit do oblasti zápěstí nebo do oblasti kotníků. Samozřejmě existují i různé přívěšky na batohy, můžeme si vzít i reflexní vestu jako takovou. Nicméně si musím uvědomit, že jakýkoli reflexní prvek na sebe umístím, musí být viditelný pro všechny ostatní účastníky okolo mě,“ vysvětluje šéf Besipu Martin Farář. V praxi to znamená, že odrazky musí být vidět nejen zepředu nebo zezadu, ale i z boku.

„Od roku 2012 zemřelo na silnicích více než 500 chodců a z toho 303 v noci. V minulém roce takto zahynulo 72 lidí, kteří nebyli vidět. Vhodný reflexní prvek opravdu může zachránit lidský život,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

„Ze zahraničí je vidět, že tam, kde se udělala velká propagace a dalo se to jako zákon, je to například Slovensko, výrazně snížili počet smrtelných nehod,“ dodal.

Mapa vybraných případů od ledna 2007 do května 2015, kdy došlo k těžkému zranění nebo úmrtí chodce. Jde o nehody za zhoršené viditelnosti ve vzdálenosti minimálně 100 metrů od lidských sídel.

Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme