Sobotka: EU projevila obrovskou vůli pokračovat jako silné společenství. Snad to vydrží

Británie si vyjednala změnu podmínek svého členství v Evropské unii. Lídři zemí osmadvacítky na summitu v Bruselu podepsali dohodu, podle které Britové můžou například omezit některé výhody a dávky lidem z jiných států EU, kteří ve Spojeném království pracují. Změny jsou ale menší, než Londýn původně požadoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér David Cameron díky dohodě Britům doporučí, aby v referendu hlasovali pro setrvání v unii.

Británie bude podle něj silnější, když zůstane členem reformované EU. Obyvatelé země prý budou i bohatší a ve větším bezpečí před řadou hrozeb současného světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Británie se dohodla na změně podmínek členství v EU. Jak se to dotkne Čechů pracujících ve Spojeném království, popsal zpravodaj Ondřej Houska

Cameron upozornil, že proti hrozbám je snazší bojovat jako členové celku, ať už jde o riziko terorismu nebo organizovaného zločinu. Premiér zároveň chce snížit počet lidí z jiných států osmadvacítky, kteří do Británie přicházejí pracovat.

Pomoct k tomu má sedmileté omezení zaměstnaneckých výhod nebo snížení přídavků na děti, pokud rodič v Británii pracuje, ale dítě nechá doma.

Česko spolu s dalšími zeměmi střední a východní Evropy prosadilo změkčení původních britských návrhů. „My jsme prostě nemohli jenom kvůli těmhle velkým a možná vznešeným a důležitým, strategickým, politickým cílům zcela obětovat konkrétní zájmy našich občanů,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Změna výše dětských přídavků

Omezení zaměstnaneckých výhod se netýká lidí, kteří už v Británii pracují. Složitější je situace u dětských přídavků. Ti, kteří do země pracovat teprve přijdou, ale své děti nechají doma, dostanou přídavky ve své domácí a nikoliv britské výši. Těch, kteří už v Británii jsou, se bude omezení týkat až od roku 2020.

Takových Čechů je v Británii jen minimum. Výrazně víc jich podle premiéra Sobotky žije v Německu a v Rakousku.

„Pokud jde o Čechy, kteří pracují v Německu, Rakousku a jsou vypláceny dětské přídavky přeshraničně, tak je to několik tisíc dětí, které je takovýmto způsobem dneska dostávají,“ shrnul.

Nové pravomoci všech členů

Omezit přídavky pro pracující, kteří své děti nechali doma, budou moci všechny členské státy. Nebude se to ale týkat lidí, kteří za prací do ciziny dojíždějí, třeba z českého pohraničí právě do Německa či Rakouska.

Premiér Sobotka doufá, že Britové po uzavření dohody odhlasují pokračování svého členství v Evropské unii.

„Myslím, že je zřejmé, že to, aby Velká Británie zůstala součástí EU, byl zájem nejenom politický, ale také ekonomický, strategický, bezpečnostní. Uzavření dohody je jedním z důležitých předpokladů pro to, aby se Britové v referendu mohli rozhodnout, pokud budou chtít, ve prospěch setrvání vlastní země v EU,“ dodal.

Setrvání Británie v unii si přejí všechny země osmadvacítky.

V Londýně se mimořádně schází britská vláda, po více než třiceti letech zasedá v sobotu

Číst článek

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme