Cameron doporučuje setrvání Británie v EU. Referendum se uskuteční 23. června

Referendum o setrvání Spojeného království v Evropské unii se uskuteční 23. června. Po jednání britského kabinetu to oznámil premiér David Cameron. Vláda podle něj doporučuje hlasovat pro setrvání v evropské osmadvacítce. Podle premiéra bude Británie v reformované EU „bezpečnější, silnější a bude na tom lépe ekonomicky.“

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron oznámil termín konání refrenda o setrvání Británie v EU

Britský premiér David Cameron oznámil termín konání refrenda o setrvání Británie v EU | Zdroj: Reuters

David Cameron včera dojednal změny podmínek Spojeného království v evropské osmadvacítce. Na dnešek svolal mimořádné zasedání vlády, kde ministrům dohodu představil.

Cameron také prohlásil, že bude stát za první variantou. Vystoupení Velké Británie z Evropské unie by podle něj přineslo zbytečně nová rizika v nejistém světě.

Členové kabinetu ale dostali zelenou, že mohou v kampani vystupovat podle vlastního vědomí a svědomí. Za takzvaný Brexit hodlají bojovat třeba ministr spravedlnosti Gove, šéf resortu kultury Whittingdale nebo lídr Konzervativní strany v Dolní sněmovně Chris Grayling.

Většina členů kabinetu ale zůstane loajální k premiérovi. Například vlivná ministryně vnitra Theresa Mayová se vyslovila pro setrvání v EU, stejně jako ministr obchodu Sádžid Džavíd. O něm se přitom soudilo, že stane na opačné straně barikády.Další výrazná postava Konzervativní strany, dosluhující starosta Londýna Boris Johnson, se zatím nevyjádřil.

Dohodu uvítali vedoucí představitelé EU i klíčových členských států. Německá kancléřka Angela Merkelová řekla, že unie neudělala přespříliš ústupků, nicméně dohoda dává Cameronovi možnost vést úspěšnou kampaň ve své vlasti ve prospěch setrvání Británie v EU.

Francouzský prezident François Hollande zdůraznil, že přijatá dohoda posiluje postavení Británie v EU a zároveň "nijak neporušuje pravidla" unie.

Britské euroskeptiky ale výsledek Cameronova snažení v Bruselu očividně nenadchl. Důrazně ho odmítl předseda protievropské strany UKIP Nigel Farage, který míní, že jde o "skutečně patetickou dohodu", a vyzval k opuštění EU.

Opoziční Labouristé setrvání země v Unii podporují, ale Cameronovu dohodu označují za pouhé divadlo.

Nešťastný termín

Britští voliči tedy budou v příštích týdnech bombardováni aktivisty kampaní a politických stran, protože kromě plebiscitu se ještě ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku volí 5. května do regionálních parlamentů. Vybírat se bude také londýnský starosta.

Ostatně premiéři Severního Irska, Skotska a Walesu před časem Davida Camerona odrazovali od záměru vypsat referendum na červen s tím, že by to bylo příliš důležitých hlasování v těsném sledu.

Kromě toho 23. červen bude druhým dnem slavného hudebního festivalu Glastonbury, takže jeho účastníci, což je nějakých 135 tisíc lidí, budou muset hlasování oželet, pokud se nezaregistrují pro korespondenční hlasování.

Navíc se bude hrát fotbalové mistrovství Evropy.

Měsíc červen unijním referendům nepřeje. V červnu 2005 Nizozemci odmítli Evropskou ústavní smlouvy a v červnu 2008 Irové řekli na první pokus NE Lisabonské smlouvě.

David Cameron před sídlem britských premiérů oznamuje termín hlasování o setrvání Velké Británie v EU | Foto: Reuters

Jiří Hošek, ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme