České hokejistky si na OH mládeže zahrají se Švédkami o zlato. Jejich snem je 'velká' olympiáda

Tři cenné kovy zatím získala česká výprava na olympijských hrách mládeže v norském Lillehammeru. Další přidají zítra dopoledne české hokejistky. Od 11 hodin nastoupí k finálovému boji proti švédskému výběru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České hokejistky si zítra zahrají finále OH mládeže

České hokejistky si zítra zahrají finále OH mládeže | Foto: olympic.cz

„Všechny hrozně moc makáme a snažíme se. Chceme zlato a děláme pro to maximum,“ vystihuje ve zkratce atmosféru v týmu Martina Exnerová.

Ještě ani ne patnáctiletá hokejistka touží oplatit ve finále Švédsku prohru ze základní skupiny a pověsit si na krk zlatou medaili. To, že na to český výběr hráček do 16 let v Lillehammeru má, dokazuje ve všech zápasech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chceme zlato a děláme proto maximum, říkají české hokejistky před zítřejším finálovým zápasem na OH mládeže

Své soupeře jasně přehrává, vytváří si spoustu šancí. Ty ale zatím nedokáže proměňovat. I přesto však v sobě skrývá obrovský potenciál do budoucnosti. Sen o seniorské olympiádě tak není rozhodně nesplnitelný.

„Myslím, že je to snem každé hráčky, která je tady. V patnáctkách každá hráčka začíná a potom už je jen na ní, jestli bude na sobě pořád pracovat a dokáže se přes osmnáctky dostat až do áčka. Já bych se tam určitě chtěla dostat,“ přiznává brankářka českého výběru Kristýna Bláhová.

Většinu hráček přivedli k hokeji jejich tatínkové a starší bratři. Výběr postu u Kristýny Bláhové ale ovlivnil ještě jeden příbuzný.

„Hokej hraje od mala i můj bratranec a chytá. Asi v pěti letech jsem se byla podívat na jeho zápasy a hrozně se mi to líbilo. Takže i potom, co jsem chodila s taťkou na tréninky jako útočník, jsem se stále cpala do brány. Potom ale táta ustoupil a do brány mě pustil. Ze začátku tedy vůbec nechtěl, protože se o mě bál. Doteď mi říká, že se bojí a že mě hrozně obdivuje,“ vypráví Kristýna Bláhová.

Frolík gólem pomohl Calgary k vítězství, Nakládal si připsal první bod v NHL

Číst článek

Tady je ale nutno podotknout, že dívky reprezentující na olympijských hrách mládeže začaly s hokejem v klučičích týmech a světě div se, ani s přibývajícími roky se na tom nic nezměnilo.

„Ze začátku jsem vůbec nevěděla, že existuje i nějaký holčičí klub, takže jsem trénovala s klukama. To trénuji a hraji vlastně až doteď, ale kromě toho mám ještě hostování a střídavý start na Kladně,“ vysvětluje reprezentantka.

Hostováním na Kladně má na mysli působení v ženském prvoligovém týmu. Tam zažívají ambiciózní dívky trochu jinou atmosféru, než dril v chlapeckých výběrech. Není nic neobvyklého, že v jednom družstvu nastupují hráčky ve věku od 12 do 40 let a na střídačce nebývají sami.

Mnohdy starší hráčky vezmou sebou na zápasy nejen napečené buchty, ale když neseženou na dobu utkání hlídání, i své ratolesti. Jenže na ledě mladé reprezentantky od svých starších spoluhráček čerpají nepostradatelné zkušenosti, které chtějí zúročit nejen v nedělním finále olympijských her mládeže, ale za pár let možná i na těch seniorských.

Hokejistky postoupily do semifinále Olympijských her mládeže! Podívejte se, jak vypadá zákulisí dívčího hokejového týmu...

Zveřejnil(a) Český olympijský tým dne 18. únor 2016

Petr Kadeřábek, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme