Plzeňská kavárna Knihomol dává práci zdravotně znevýhodněným

20. únor 2016

Posezení a občerstvení v prostorách Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje nabízí nová kavárna Knihomol. Pracují v ní lidé se zdravotním znevýhodněním, z jejich produkce pochází také většina prodávaného jídla.

Ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje vznikla nová kavárna. Nachází se ve více než tři sta let starých prostorách bývalého dominikánského kláštera, jmenuje se Knihomol a jejím provozovatelem je společnost "Možnosti tu jsou" Diakonie Západ, která už několik let zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním a také úspěšně provozuje v Plzni kavárnu Kačaba.

Díky nové kavárně chce společnost rozšířit své služby a zároveň tu vznikla nová pracovní místa pro čtyři lidi se zdravotním znevýhodněním. Většina zaměstnanců už navíc získala zkušenosti v provozu kavárny Kačaba.

„Před námi tady byl nájemce a ten se rozhodl kavárnu uzavřít. Nás vlastně oslovilo vedení vědecké knihovny, jestli bychom o to měli zájem. Řekli jsme, že 1. února otevřeme a tak se stalo a myslím si, že se nám to povedlo, i když jsme na to měli krátký čas," popsal začátky Jiří Krzanovský ze společnosti Možnosti tu jsou, který měl na starost přípravu kavárny Knihomol.

Nová kavárna je pro čtenáře otevřena až do 19 hodin

Společnosti se podařilo propojit několik projektů. Jedním z nich je kavárna Kačaba a dalším Zdravá svačina. Nová kavárna Knihomol spojuje oboje do nového celku, mezi sortimentem nabízí i drobné občerstvení, které vytvářejí lidé se zdravotním znevýhodněním právě v rámci projektu Zdravá svačina.

„To byl právě jako cíl, že kromě dodávání zdravých svačin do škol, mít další místo, kde budeme prodávat naše výrobky. Tady ve vědárně se to jídlo koupit nedá, takže my jsme považovali za nutnost, aby tady měli kompletní servis čtenáři, když sem přijdou a aby si mohli kromě kávy dát i něco k jídlu," popsal Jiří Krzanovský, který je současně také vedoucím projektu Zdravá svačina.

Plzeňská kavárna Knihomol

Lidé se zdravotním znevýhodněním dodávají v rámci projektu Zdravá svačina do nové kavárny naprostou většinu jídla, ať už jde o sendviče nebo saláty. Vyrábějí také například domácí sušenky, koláče a quiche. Každý den se v kavárně Knihomol servíruje také polévka, ta se dováží z Café Restaurant Kačaba.

Kavárna Knihomol v prostorách Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje je otevřena od pondělí do pátku, od 9 do 19 hodin.

autoři: Směna ČRo Plzeň , čer
Spustit audio