Jednání nepomohla, spor kvůli výrokům o Ferdinandu Peroutkovi míří před soud

Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová a hradní kancelář se na smíru nedomluvily. Žalobu Kaslové kvůli omluvě za výroky o Peroutkovi by tak měl 2. března začít projednávat soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Terezie Kaslová, novinářka

Terezie Kaslová, novinářka | Foto: Vojtěch Havlík | Zdroj: Český rozhlas

Právník Kaslové František Vyskočil řekl, že jejich stanovisko je neměnné.

„V každém případě požadujeme, aby zazněla omluva vysloveně za to, že byl Ferdinand Peroutka spojován se zrůdným mučením národního socialismu. A na to Česká republika ústy kanceláře prezidenta republiky odvětila, že se za nic takového omlouvat nebude. Takže se obávám, že to bude muset rozhodnout soud,“ popsal.

Prezident Zeman ve svém loňském projevu poukázal na to, že Ferdinand Peroutka údajně sympatizoval s Adolfem Hitlerem. To podle Kaslové není pravda a požaduje za tento výrok omluvu.

Hrad tvrdí, že je blíž nalezení Peroutkova článku. Neexistuje, oponuje odborník

Číst článek

Prezidentská kancelář byla ochotná se omluvit za to, že nenašla článek "Hitler je gentleman". Mluvčí Jiří Ovčáček potvrdil, že dál zkoumá Peroutkovou publikační činnost.

„Pokud mám volnou chvíli, tak se věci věnuji. Občané zasílají své podněty, teď se jeden z nich chystám zkoumat. Týká se publikace z roku 1938, ale musím se napřed podívat do Národní knihovny.“

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme