Veterán z bitvy o Británii převezme medaili od náčelníka generálního štábu

Náčelník generálního štábu dnes udělí pamětní medaili válečnému veteránovi Emilu Bočkovi. Bývalý stíhací pilot britského Královského letectva oslaví za několik dní 93. narozeniny. Jako mnoho veteránů má za sebou i Emil Boček pohnutý osud. V 16 letech tajně utekl do Bejrútu, o rok později se už účastnil bojů ve Francii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Setkání se zúčastnili také plukovník Emil Boček (vpravo), plukovník Alois Dubec a podplukovník Jiří Neliba (vlevo)

Setkání se zúčastnili také plukovník Emil Boček (vpravo), plukovník Alois Dubec a podplukovník Jiří Neliba (vlevo) | Foto: Lucie Suchánková Hochmanová

U britského Královského letectva (RAF) působil Emil Boček nejprve jako mechanik. Do první bojové akce vzlétl v roce 1943 a celkem má na kontě 26 operačních letů.

„Vydařený byl každý let, ze kterého jste se vrátil. Jak jste jednou odstartoval, tak nikdo nevěděl, jestli se vrátí, nebo nevrátí. Člověk se nesměl bát ničeho. Já jsem si říkal, že mě to nikdy nepotká, to potká vždycky toho druhého, poněvadž kdybych věděl, že se nevrátím, tak tam vůbec neletím,“ vzpomínal válečný veterán, který létal u 310. stíhací perutě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Veterán z bitvy o Británii převezme medaili od náčelníka generálního štábu. Téma pro Ľubomíra Smatanu

Druhou světovou válku přežil, několikrát při něm ale stálo štěstí.

„Začali jsme létat na spitfirech. Já jsem odstartoval a ještě na letišti mně vysadil motor. Obyčejně to po startu končí smrtí, ale já říkám, že kdo měl štěstí, ten to přežil. Přistál jsem a bylo to dobré,“ popsal generál Boček.

V britském letectvu sloužilo během druhé světové války 2500 tisíce Čechu a Slováků. Nejúspěšnějším pilotem byl Josef František.

V barvách polské 303. peruti vykázal sedmnáct ověřených sestřelů během necelého měsíce, a zařadil se tak ke stíhacím esům celé RAF. Více než 500 letců, včetně Františka, se konce války nedočkalo.

Lidé v Londýně si prohlížejí Spitfire z druhé světové války. Stroj jde do dražby, výtěžek z ní na dobročinné účely | Foto: Reuters

„Byli jsme mladí, žili jsme den ze dne, protože nikdo nevěděl, jestli tady druhý den bude nebo nebude. Chodilo se do hospody, chodilo se na tancovačky, chodilo se s děvčaty,“ vyprávěl s úsměvem Emil Boček.

Po válce se Boček vrátil do osvobozeného Československa. V roce 1945 přistávali první piloti na letišti v Praze – Ruzyni.

„Člověk si pamatuje, že jsme tady přistáli. Byli jsme rádi, že jsme se po šesti letech dostali domů. Na mě čekali moje dvě sestry. Bylo to perfektní,“ poznamenal válečný veterán.

Jako jeden z mála západních letců neskončil Boček v komunistickém vězení. Dodnes žije v rodném Brně a je posledním žijícím českým vojákem, který se zapojil do letecké bitvy o Británii.

Českoslovenští letci v RAF | Foto: Český rozhlas

Ľubomír Smatana, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme