Počet obětí nedělních pumových útoků v syrských městech přesáhl 140

Celkem 146 lidí zemřelo při nedělních bombových útocích v Sýrii. Dva automobily naložené výbušninou nejdříve explodovaly v Homsu. Později se v šíitské čtvrti Damašku odpálili čtyři sebevražední útočníci. K akci se přihlásila teroristická skupina Islámský stát. Počty obětí potvrdila syrská státní média i nevládní organizace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sýrie, starý Homs

Sýrie, starý Homs | Foto: Robert Mikoláš

V Damašku vybuchly celkem čtyři bomby. Exploze zničily desítky prodejních stánků a fasád domů. Útoky se staly nedaleko šíitské svatyně Sajjida Zajnab. Média tvrdí, že tam detonovala bomba nastražená v autě a utočili také sebevražední atentátníci s výbušnými vestami.

„Spal jsem nahoře v našem bytě a uslyšel jsem první ránu. Stalo se to přímo tady. Asi o pět minut později, když jsem volal sanitku, se ozvala druhá detonace. Nějaký muž odpálil výbušninu na svém těle,“ popisuje události obyvatel Damašku.

V Homsu zase výbuchy zasáhly čtvrť náboženské skupiny alávitů, ke které patří i prezident Bašár Asad. Město kontroluje syrská vláda. Přesto se tam podobné útoky džihádistů z hnutí Islámský stát opakují, i když obvykle s menší intenzitou.

Rusko a Spojené státy mezitím dospěly k prozatímní dohodě o syrském příměří. Americký ministr zahraničí John Kerry o víkendu oznámil, že se obě země předběžně dohodly na mechanismu dočasného příměří. Detaily zatím známé nejsou.

Své požadavky vyjádřila jak syrská opozice, tak prezident Bašár Asad. Ten ve víkendovém rozhovoru pro španělský deník El Pais řekl, že s klidem zbraní bude souhlasit, pokud jej teroristé nebudou využívat k posílení svých pozic.

Další podmínkou je, že spojenci mají teroristy přestat podporovat, uvedl Asad, který považuje za teroristy všechny bojující opoziční skupiny. Opozice si jako podmínku stanovila ukončení blokády obklíčených měst a propuštění vězňů.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme