'Pošta není banka!' protestovali pošťáci v Praze. Kritizují pracovní podmínky

Prahou pochodovaly zhruba dvě desítky nespokojených zaměstnanců České pošty. Protestovali proti pracovním podmínkám, které souvisejí i s doplňkovým prodejem, například s nabízením stíracích losů nebo pojištění. Kritizují také neproplácené přesčasy a diskriminaci v odměňování. Jako výraz protestu si dnes někteří pošťáci oblékli reflexní vesty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protest zaměstnanců České pošty v Praze

Protest zaměstnanců České pošty v Praze | Foto: Filip Jandourek

Protestního pochodu Prahou, který plánovalo několik odborových skupin, se zúčastnilo jen asi 20 lidí, ne všichni navíc byli pošťáci. Vedení odborů původně čekalo až sto nespokojených zaměstnanců, údajně ale nedostali volno.

Svůj protest však přijela vyjádřit třeba jedna doručovatelka z Brna, která je prý nucena prodávat losy a nabízet stavební spoření a pojištění. Pokud totiž neprodá určité množství, dostane nižší plat.

„Pokud to neprodám na pochůzce, řeším to okruhem známých jako všichni. Prostě to nejde jinak. Pokud to chcete splnit, musíte se ohlížet ve svém okolí. Není mi z toho dobře, protože i veřejnost se k vám otáčí zády, protože je každý měsíc obtěžujete s těmi samými věcmi. Nelíbí se jim to. Ztrácíte jméno u veřejnosti a to pro poštu asi dobře není,“ myslí si.

Protest zaměstnanců České pošty v Praze | Foto: Filip Jandourek

Kdo nepřijel do Prahy, mohl dnešní protest podpořit symbolicky tím, že si vzal reflexní vestu. Brněnský reportér Tomáš Kremr ale prošel sedm pošt a nikde zaměstnance pošty ve vestě neviděl.

„Mluvil jsem s jednou vedoucí pobočky, která říkala, že by z toho pošťačky mohly mít problém, protože by nenosily uniformu, kterou musí nařízeně nosit. Tím by porušovaly vnitřní předpisy a mohly by z toho mít i nějaký postih,“ popsal.

Největší odborová organizace protest nepodpořila

Pražskou akci svolaly menšinové odbory SOS-21 a Federace výkonných zaměstnanců. Řádově mají stovky členů. Celkem působí na poště osm odborových organizací, největší je Poštovní podnikový koordinační odborový výbor, který zastupuje 20 tisíc z celkem skoro 32 tisíc zaměstnanců pošty.

Tento výbor se k protestu nepřipojil. Podle předsedkyně Koordinačního odborového výboru pro Severní Moravu Vlastimily Filipské je prodej doplňkového zboží pro hospodaření podniku důležitý.

„Jsme obchodní společnost, nemůžeme říct, že jsme jenom služby. Musíme si na sebe vydělat. Může se stát, že na někoho je vyvíjen větší tlak, ale já veškeré problémy řeším ihned, nenechávám to na popud nějaké stávky,“ uvedla.

Doplňkový prodej na pobočkách České pošty ročně přináší na tržbách zhruba 200 milionů korun. Většinu prodávaného zboží tvoří noviny, časopisy, obaly a papírenský materiál, dále pak losy a služby takzvaných aliančních partnerů ČSOB nebo České pojišťovny.

Vedení pošty: Protest je protiprávní

Vedení pošty považuje protest některých odborářů za protiprávní. Tvrdí, že při jednání s SOS-21 nezazněly konkrétní požadavky, o kterých by mohlo vedení České pošty jednat, takže důvod k protestu nevidí.

„Na České poště žádná atmosféra strachu není. Myslím si, že Česká pošta je stabilní zaměstnavatel. Poskytujeme obživu zhruba 50 tisícům lidí. Dodržujeme všechny zákony a předpisy,“ řekl personální ředitel Ivan Feninec.

K demonstraci se vyjádřil také ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Právě pod resort vnitra pošta spadá. Chovanec prohlásil, že zaměstnanci mají na protest právo a věří, že Česká pošta možné komplikace odstraní.

Chovanec už v minulosti zakázal, aby se na poštách nabízely cigarety nebo zboží, které nemá s prostředím pošty cokoli společného, například hasicí přístroje nebo ponožky.

Martin Karlík, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme