Předčasný starobní důchod vyřeší nepříznivou situaci, ale sníží výplatu v klasické penzi

19. únor 2016
Dobré odpoledne

Podmínkou nároku na starobní důchod je získání potřebné doby pojištění a dosažení stanoveného věku. Když chcete zažádat o starobní důchod, stačí se dostavit na místní správu sociálního zabezpečení a mít u sebe občanský průkaz. Ve vysílání to řekl vedoucí poradny projektu výpočtu starobního důchodu v Jihlavě Petr Štůsek.

Můžete být ale lépe připravení a na České správě sociálního zabezpečení si vyžádat i informativní list důchodového pojištění - výpis doby pojištění, kde si můžete zkontrolovat, jestli máte dobu, kdy jste pracovali, správně uvedenou. Jestli souhlasí výdělky. „Dokládají se věci i ke studiu, popřípadě u mužů vojenská knížka, kterou lze to získat i dodatečně na vojenské správě,“ dodává Petr Štůsek.

Jak vysoký důchod budete mít přiznaný?

Na výši penze závisí odpracovaná léta a počet pojištěných let. Do doby pojištění se pak započítávají pouze celé ukončené roky. Využít můžete služeb poradenství, kde vám blíže pomohou i s výpočtem starobního důchodu, abyste měli přehled.

Starobní důchod se skládá ze dvou částí. Ze základní výměry, která je pro všechny důchodce stejná. „Všichni mají stejnou částku, která se každý rok zvyšuje.“ A druhá část je procentní výměra, která je ovlivněná tím, kolik celkové doby jsme odpracovali a jaké výdělky jsme měli v rozhodném období. „Ten výpočet je trochu složitější,“ říká Petr Štůsek.

Předčasný starobní důchod

Předčasný starobní důchod nám vyřeší určité komplikace, které nám vznikly, třeba to, že nemůžeme dál sehnat práci, ale na druhou stranu nás obere o peníze. „Pokud někdo nezvládá stres v práci nebo musí o někoho pečovat, tak pro něj je ten předčasný důchod výhodný, protože si tím vyřeší svoji aktuální situaci. Ale na druhou stranu za to dostává určité sankce. Spočívají se v procentech z dané procentní výměry,“ zmiňuje Petr Štůsek. Ve starobním důchodu tedy dostaneme méně peněz.

Spustit audio