Po stopách zlatých hochů: Nagano poznali i sledge hokejisté

Osmnáct let po triumfu českých hokejistů na hrách v Naganu olympijská hala stále žije a funguje. Ve stopách Jaromíra Jágra, Dominika Haška, Petra Svobody a dalších zlatých medailistů se vydali sledge hokejisté. Do Japonska se vrátili po šesti letech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští sledge hokejisté v Naganu

Čeští sledge hokejisté v Naganu | Foto: Archiv českých sledge hokejistů

„Japonsko je krásná země a do Nagana jsem se těšil o to víc,“ uvedl po návratu z Japonska gólman české sledge hokejové reprezentace Jan Matoušek.

Olympijský triumf Češi na turnaji století slavili v roce 1998. „To jsem byl v sedmé třídě, tak jsem to vnímal dobře. Ráno jsem vstával a sedávali jsme u televize. Je super být na tom samém místě. Možná jsem seděl na místě Dominika Haška,“ přemýšlí gólman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na stejném stadionu jako hokejisté před 18 lety hráli i hendikepovaní kolegové

Jisté pak je, že si sledge hokejisté zahráli v hale, která je spojená s největším historickým úspěchem. „Na každé rolbě byla česká vlajka, to bylo také překvapující. Byl jsem se podívat nahoře na výstavu dresů z play-off. U toho českého byl Jaromír Jágr. Bylo vidět, že nás tam mají rádi a fandili nám,“ prozradil Zdeněk Krupička.

Uvnitř haly nechybí olympijské kruhy připomínající rok 1998. Atmosféra památného turnaje dýchne na hráče i fanoušky ještě dnes.

„Hala je nádherná, ale působila na mě země, kultura a lidé. Jak hezky se chovají nejen k sobě, ale i ke své zemi, jak si jí váží,“ přidal osobní postřeh Jan Matoušek.

Největší úspěch, 'netradiční' tiskovka. Od vítězství hokejistů v Naganu uplynulo 18 let

Číst článek

Na turnaji čeští sledge hokejisté vybojovali bronzovou medaili. Nepoznali ale jen ledovou plochu olympijské haly.

„Je tam krásný klášter a s klukama jsme se vydali navštívit tradiční japonskou lázeň. Museli jsme mít separé s vlastním bazénkem. Mnozí z nás jsou pokérovaní a tam jsme s tím nemohli na veřejnost,“ vysvětlil zádrhel z japonského Nagana Jan Matoušek.

Šatna českých sledge hokejistů | Foto: Archiv českých sledge hokejistů

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme