Návštěvníci Brd jsou dezorientovaní, stále chybí spolehlivé značení

22. únor 2016

Od Nového roku se lidem otevřela oblast Brd, kam dříve směli jen vojáci. Návštěvníci se do nové chráněné krajinné oblasti jen hrnou, narážejí ale na zásadní problém. Před začátkem turistické sezony je značení pěších i cyklotras stále nedostatečné.

Velkým lákadlem letošní turistické sezony bude bezpochyby nová Chráněná krajinná oblast Brdy. Ta vznikla 1. ledna z bývalého vojenského prostoru a lidem se po devadesáti letech otevřela zhruba jedna jeho třetina. Na nově zpřístupněném území ale zatím chybí značení pro turisty.

„Já jako největší problém asi vidím to, že to chybějící značení, které bude chviličku trvat, než se tam nějaké vytvoří, jak pěší, tak cyklistické, tam není a orientační body, takové ty záchytné, tak jsou tam pouze v podobě názvů cest a to je pro leckteré turisty málo. Myslím si, že s tím budou mít problémy hlavně starší lidé, kteří třeba nejsou zvyklí používat GPS nebo jinou elektronickou navigaci, třeba v telefonu," popsala situaci Radka Žáková z Plzně, která jako turista i cykloturista navštívila Brdy několikrát.

Není to ale všude stejné, v současné době se totiž podle správy chráněné krajinné oblasti velmi liší značení v jižní a severní části Brd. Zatímco na jihu je značení standardní jako i jinde v České republice, sever je na tom o poznání hůř.

„Co se týká bývalého vojenského újezdu, tak ty okrajové části, které byly zpřístupněny už od roku 2007, tak jsou také označeny. Jsou tam označeny cyklotrasy i trasy pro pěší a postupně, tak, jak to bude dovolovat ta pyrotechnická očista, tak se to bude doznačovat," řekl vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Bohumil Fišer.

Značit by se mohlo začít už na jaře

Správa Chráněné krajinné oblasti Brdy už v loňském roce ve spolupráci s vojenským újezdem zpracovala návrh turistického značení a předala ho Klubu českých turistů. Ten pak přednesl vlastní návrh, který vycházel z návrhu správy a ten se v tuto chvíli projednává. Až se vyjádří vlastník pozemku, proběhne správní řízení. Správa CHKO Brdy pak vydá souhlas se značením a teprve potom může začít samotné značení. Očekává se, že správní řízení o značení turistických tras by se mělo konat během března.

„Ten celkový koncept je cílový stav, kde by mělo vzniknout nově kolem 170 km cyklotras té severní části a nějakých 130 km těch pěších tras. Uvidíme, na čem se ve finále dohodneme, co bude předloženo," uvedl Bohumil Fišer.

Také pro Spálené Poříčí, které leží na jihozápadním okraji Brd, je prioritou vyznačení turistický tras, alespoň v těch oblastech, které už jsou přístupné.

„Podařilo se to, že Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje nad tím bere záštitu a doufáme, že se podaří vytvořit koncepci, ke které se budou muset vyjádřit vlastníci lesa. To znamená vojenské lesy a církevní lesy a doufáme, že se podaří zpřístupnit z více míst a zatraktivnit cyklostezku, která vede kolem Padrťských rybníků a vytvořit nějakou cyklostezku směrem na Třemšín nebo v té oblasti, která je mimo vojenský prostor," říká starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek.

První fáze značení by měla proběhnout letos na jaře. Klub českých turistů je během ní připravený vyznačit až padesát kilometrů páteřních tras.

Brdská krajina
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio