Olomoucké Arcidiecézní muzeum představuje cyklus s názvem Baba z lesa

23. únor 2016

V Café Amadeus olomouckého Arcidiecézního muzea můžete ode dneška vidět soubor fotografií Leny Jakubčákové nazvaný Baba z lesa.

Takovou přezdívku má osobitá stařenka, která je poslední obyvatelkou dnes už neexistující vesnice na východě Slovenska. Od roku 1966 je pod hladinou přehrady Ružín.

Lena Jakubčáková pochází z Košic a na východě Slovenska objevila neobyčejnou stařenku, která se sama představuje jako Baba z lesa.

„Osobnost staré ženy, která žije v ústraní v lese na pokraji zatopené vesnice, odmítla opustit domov, když se ta vodní nádrž stavěla. V nedostavěném, polorozpadlém velice skromně zařízeném domě se tam snaží přežít. Je to velice pěkný soubor, který je moc pěkným příspěvkem na téma stáří, vzdor nebo taky vytrvalost a cílevědomost,“ říká kurátorka Štěpánka Bieleszová.

Navzdory těžkému osudu a drsným podmínkám, ve kterých žije, je dokonale vyrovnaná se životem a připravená kdykoli zemřít.

Fotografka Lena Jubčáková při práci

Expozice působivě dokládá drsnost její povahy a prostředí, se kterým je hluboce srostlá. Svérázný cyklus se do Olomouce dostal díky spolupráci Muzea umění v Olomouci a Institutu tvůrčí fotografie v Opavě.

Lépe než Štěpánka Bieleszová zná Lenu Jakubčákovou její učitel Jindřich Štreit. Sám desítky let naturalistickým způsobem mapuje život na vesnici a ani on se nevyhýbá palčivým sociálním problémům jako je bezdomovectví, stáří či drogová závislost. Proto je mu tvorba jeho studentky velmi blízká.

„Hned od začátku, kdy nastoupila do prvního ročníku, jsme si velice dobře porozuměli. A v té době, kdy začala studovat, fotografovala velice krátce a spíše se věnovala sakrálním tématům a pohledům na svou rodinu. Tento soubor je dlouhodobé sledování jednoho cíle, kdy tu babičku navštěvovala mnoho let. Nejprve bez fotoaparátu, jenom tak, že za ní za ní jezdila, a potom se rozhodla, že nafotografuje její příběh,“ vzpomíná Štreit.

Instalace výstavy Baba z lesa

A tak na otázku, jestli je pyšný na svou studentku byla odpověď jednoznačná.

Fotografka Lena Jubčáková

Cyklus fotografií Baba z lesa už zaznamenala i mezinárodní úspěch. Jako jeden ze tří zástupců České republiky bude reprezentovat v Paříži na studentské výstavě evropských fotografických škol. V Olomouci tak mají návštěvníci jedinečnou příležitost vidět tyto fotky těsně před tím, než do Paříže odcestují.

autor: bam
Spustit audio