Petruška Šustrová: Vyvrcholení „dramatu Wałęsa“

22. únor 2016

V Polsku řádí skandál, který se ve skutečnosti táhne už desítky let. Jde o spolupráci Lecha Wałęsy, legendárního vůdce Solidarity z osmdesátých let, který se po pádu komunismu stal v roce 1990 polským prezidentem, se Státní bezpečností.

A nejpozději od roku 1992 se vedl spor, zda Wałęsa v sedmdesátých letech byl, či nebyl agentem tajné policie. Pamětníci vědí, že si Wałęsova prezidentská kancelář vyžádala materiály, které o něm Státní bezpečnost vedla, ale vrátila se jen část.

Wałęsovi kritici zacházeli až k tvrzením, že vedl Nezávislý odborový svaz Solidarita podle pokynů Státní bezpečnosti, Wałęsa sám tvrdil, že agentem politické policie nikdy nebyl a že důkazy jsou zfalšované. Opíral se mimo jiné o rozhodnutí lustračního soudu z roku 2010, který ho z podezření ze spolupráce očistil.

Nyní spory zřejmě dospěly ke konci. Loni 5. prosince zemřel generál Czesław Kiszczak, který byl v osmdesátých letech ministrem vnitra, a jeho vdova Maria Kiszczaková nabídla Institutu národní paměti, což je protějšek našeho Ústavu pro studium totalitních režimů, materiály z pozůstalosti zemřelého manžela.

Čtěte také

Tyto materiály byly posléze zabaveny při domovní prohlídce a ukázalo se, že obsahují mimo jiné osobní svazek Lecha Wałęsy, jeho vlastnoručně psaný závazek ke spolupráci podepsaný krycím jménem „Bolek“, výkaz práce Wałęsy jako tajného spolupracovníka i Wałęsou podepsané stvrzenky na obdržené peníze.

Ředitel Institutu národní paměti Lukasz Kamiński oznámil 18. února na tiskové konferenci, že v materiálech jsou mimo jiné četná udání tajného spolupracovníka „Bolka“ a záznamy důstojníků StB z mnoha schůzek s tímto spolupracovníkem. O Wałęsově někdejší spolupráci opravdu už nelze pochybovat – a navíc Kamiński oznámil, že se materiály týkají let 1970-1976.

Předák zakázaného hnutí Solidarita Lech Walesa na snímku z roku 1981

To je vskutku drsné odhalení. To, že Wałęsa na začátku sedmdesátých let s tajnou policií spolupracoval, bylo vcelku jasné, ale vládlo rozsáhlé přesvědčení, že byl mladý, byl v obtížné situaci a lze mu to odpustit.

Co se odpouštělo hůř, byla skutečnost, že se po pádu komunismu nepřiznal a neomluvil: nikdo přece nepochyboval o tom, že byl hrdina a významný dělnický a odborářský vůdce, polská legenda.

Nyní je bohužel jasné, že hrdina lhal a že to s jeho spoluprací bylo podstatně horší, než většina lidí dosud soudila.

Osobní svazek Lecha Wałęsy obsahuje jeho vlastnoručně psaný závazek ke spolupráci podepsaný krycím jménem „Bolek“, výkaz práce Wałęsy jako tajného spolupracovníka i Wałęsou podepsané stvrzenky na obdržené peníze

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Petruška Šustrová
Spustit audio