Obchod se zbraněmi stále roste, největším dovozcem je Indie

Světový obchod se zbraněmi trvale nabírá na síle posledních 15 let a od roku 2006 se zvýšil o 14 procent. Podle nejnovějších údajů Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru je šest z deseti největších světových dovozců zbraní z Asie a Indonésie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zbraně, obchod se zbraněmi, pušky, brokovnice

zbraně, obchod se zbraněmi, pušky, brokovnice | Zdroj: Reuters

Například ve Vietnamu se dovoz zbraní zvýšil za posledních 5 let o téměř 700 procent. Největším importérem zbraní je ovšem Indie před Saúdskou Arábií a Čínou.

Světovému trhu se zbraněmi nicméně jasně dominují Spojené státy. Druhým největším světovým dodavatelem zbraní je Rusko a třetím Čína, která v předchozích letech přeskočila Německo a Francii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trendy v obchodu se zbraněmi analyzoval vojenský a bezpečnostní analytik a spolupracovník časopisu ATM Lukáš Visingr

„Obecně je nejvíce exportu do regionů, kde existuje nějaké napětí. Například teritoriální, etnické, náboženské, případně kde už nějaké konflikty probíhají,“ poznamenal vojenský a bezpečnostní analytik a spolupracovník časopisu ATM Lukáš Visingr.

Na trhu se zbraněmi v posledních letech zesílila dominance Spojených států. Druhým největším světovým dodavatelem zbraní je Rusko a třetím Čína, která v předchozích letech přeskočila Německo a Francii. Vyplývá to z údajů Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI). Největší světový dovozce zbraní s podílem 14 procent na celkových dovozech je Indie. Nakupuje dvakrát víc zbraní než druhý největší importér, jímž je Saúdská Arábie, a třikrát víc než Čína, která je třetím světovým dovozcem zbraní.
Pramen: ČTK

Připustil, že světový trh mají víceméně rozděleny USA a Rusko. „Američanům patří asi třetina trhu, Rusům zhruba čtvrtina. Dříve to bylo rozděleno hodně striktně, málokdo nakupoval americké a ruské zbraně současně, ale to se stále více narušuje.“

Visingr také vysvětlil, že za 700procetním nárůstem dovozu zbraní do Vietnamu je reakce na vojenský vzestup Číny. „Nejvíc nakupuje od Ruska, ale už se zlepšily vztahy Vietnamu se Západem, takže do Vietnamu už míří některé zbraně ze západní Evropy a brzy možná i z Ameriky.“

Podle Visingra Čína exportuje zejména do chudších států v Asii a Africe a v této pozici se stává silným konkurentem zejména pro Rusko. Peking při tom sází hlavně na nízkou cenu.

ČRo, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme