Před 25 lety se rozpadlo Občanské fórum

Občanské fórum zvítězilo v českých zemích v prvních svobodných volbách po sametové revoluci. Hnutí, které vzniklo v revolučních dnech roku 1989 a sehrálo rozhodující roli při pádu komunistického režimu, se rozpadlo právě před pětadvaceti lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Občanské fórum

Občanské fórum | Foto: Český rozhlas

Modročervený smajlík, který tvořil písmeno O a vedle něj ještě písmeno F. Logo Občanského fóra bylo během sametové revoluce i poté vidět na zdech, plakátech i v novinách a televizi.

Občanské fórum spojovalo demokraticky smýšlející lidi, kteří nesouhlasili s komunistickou vládou. Prvním neformálním lídrem a spoluzakladatelem byl dramatik a později i prezident Václav Havel. Zvoleným předsedou se pak stal Václav Klaus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 25 lety se rozpadlo Občanské fórum. Natáčel o tom a z rozhlasového archivu vybíral Martin Karlík

Ale už v roce 1990 se v něm začaly vytvářet rozdílné názorové proudy. Středový, v čele s ministrem zahraničních věcí Jiřím Dienstbierem, a konzervativní, vedený ministrem financí Václavem Klausem.

Na mimořádného sněmu 23. února 1991 se Občanské fórum rozdělilo na ODS a Občanské hnutí. Fakticky se tak rozpadlo přesně před 25 lety.

OF formálně existovalo až do května 1992. Bylo složené ze dvou rovnoprávných členů, OH a ODS.

„Je to rozumný rozvod s tím, že se oba rozvedení manželé po přátelsku domlouvají, kdy budou navštěvovat děti a tak dále,“ řekl Václav Klaus v únoru 1991.

O rok a půl později ho čekal další rozvod. A to celého Československa.

Tribuna na Letné - Občanské fórum | Foto: Soukromý archiv pana Růžičky

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme