Do výtvarné soutěže festivalu Mene Tekel poslaly děti na 800 prací

Soubor sedmi výstav nazvaný Kde domov můj připomíná v rámci festivalu proti totalitě Mene Tekel osudy vězňů z 50. let, ale i jejich rodin. Na slavnostní vernisáži byly oceněny také práce dětí, které se mohou každoročně zapojit do výtvarné soutěže. Letos se sešlo na 800 soutěžních děl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

barvy, pastelky

barvy, pastelky | Foto: Fotobanka Pixabay

„Pro mě je vždycky nejkrásnější práce s těmi dětmi, které jsou nepoznané všelijakými mediálními tlaky. Jde o to, aby měly také bezvadné pedagogy, aby jim dokázali vysvětlit téma, ke kterému se mají vyjádřit,“ říká jedna z organizátorek festivalu Daniela Řeřichová.

Do soutěže letos podle organizátorů přišlo na 800 prací dětí ze základních uměleckých škol v oboru volná tvorba a fotografie.

Podle historika Pavla Žáčka je důležité nedávnou českou minulost přibližovat i mladší generaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do výtvarné soutěže festivalu Mene Tekel poslaly děti na 800 prací

„Pokud historii nebudeme znát, není vyloučené, že se nám nějaký ismus vrátí a budeme se divit, že budeme stát proti podobnému nebezpečí. Proto je nutné maximálně ocenit a podpořit akce typu Mene Tekel, kterých je u nás ale po hříchu bohužel dneska poměrně málo,“ vysvětluje.

Problémem je podle něj i politizace novodobých českých dějin, ambivalentní vztah ke státnosti i vlastní paměti nebo nedostatek hodnot.

Festival proti totalitě Mene Tekel na svých webových stránkách uvádí, že komunistické soudy poslaly mezi lety 1948 a 1989 do vězení na 248 tisíc nevinných lidí.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme