Příměří v Sýrii se nebude týkat džihádistických skupin Nusra a Islámský stát

Od soboty má v Sýrii začít platit příměří. Tak zní návrh Ruska a Spojených států, teď se čeká na souhlas bojujících stran. V případě úspěchu by to byl první takto rozsáhlý klid zbraní za celou dobu trvání syrského konfliktu. Příměří se ale nebude týkat džihádistických skupin Nusra a Islámský stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrská armáda se snaží povstalce vytlačit od hranic s Jordánskem a odříznout je od tamější vojenské pomoci

Syrská armáda se snaží povstalce vytlačit od hranic s Jordánskem a odříznout je od tamější vojenské pomoci | Foto: Ariel Schalit | Zdroj: ČTK

Syrský prezident Bašár Asad je podle svých slov na příměří připraven.

Damašek bude s Moskvou konzultovat, ve kterých oblastech a vůči kterým ozbrojeným skupinám bude klid zbraní uplatňovat. Předpokladem trvání příměří je podle syrského režimu uzavření hranic a ukončení podpory povstalců ze zahraničí.

„Pro Turecko by bylo příměří pozitivní. Doufáme, že klid zbraní vydrží a že se během jeho platnosti nikdo nepokusí o nálety a zabíjení nevinných civilistů,“ prohlásil turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş ve zjevné narážce na operace ruského letectva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kterých skupin a armád se má syrské příměří týkat, přiblížil zpravodaj ČRo v regionu Štěpán Macháček

Hlavní opoziční uskupení, které jedná v Ženevě, na klid zbraní ale přistoupí jen pod podmínkou, že syrská armáda ukončí blokádu měst, propustí zajatce a umožní přísun humanitární pomoci.

Ozbrojené skupiny musí svou účast na příměří potvrdit do pátečního poledne. Mezi povstalci ovšem panuje skepse.

Podle jednoho z velitelů Syrské svobodné armády bude syrské a ruské vojsko v náletech na povstalce pokračovat a bude při tom tvrdit, že útočí proti džihádistům.

„Když tu bude příměří, které nezahrnuje území ovládaná Nusrou a Islámským státem, pak bude opravdu obtížné klid zbraní monitorovat. Je to velice složitá situace,“ podotkl zástupce generálního tajemníka OSN Jan Eliasson.

Na 13. duben vypsal Asad volby

Klid zbraní, který má začít platit v sobotu, není časově nijak omezený. „Snaha mezinárodního společenství pochopitelně bude udržet příměří co nejdéle, určitě alespoň po dobu mírových rozhovorů v Ženevě,“ poznamenal zpravodaj ČRo Štěpán Macháček s tím, že právě příměří si opoziční koalice kladla jako podmínku své účasti na rozhovorech.

Asad rovněž vypsal na 13. dubna parlamentní volby. Naposledy volili Syřané zákonodárce v roce 2012. Už tehdy režim v Damašku neovládal celé území.

Islámský stát mezitím obsadil důležitou spojnici mezi Aleppem a zbytkem země a oddělil tak od sebe jednotlivé části syrských jednotek. Armáda postupně dobývá silnici zpět.

Sýrie | Foto: ČTK

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme