Rádio

29. únor 2016

Pro poslech stanic šířených v rámci pozemního digitálního rádia potřebujete v České republice přijímač se standardem DAB+. Za to můžete alespoň v případě multiplexu Českého rozhlasu získat kvalitnější zvuk oproti VKV a některé doplňkové služby.

Vysílání můžete naladit jak ve III. pásmu, které se v minulosti uvolnilo po skončení analogové televize, tak i v takzvaném L-bandu, což jsou frekvence nad 1000 MHz. Tento rozsah však do budoucna není perspektivní a již se s ním nepočítá. Navíc, pokud byste sháněli novější přijímače s L-bandem, s velkou pravděpodobností je již neseženete.

Kromě klasických, stolních DAB rádií, které jsou prakticky na první pohled nerozeznatelné od VKV rádií, je možné pořídit i tunery, kde je možné s venkovní anténou pro III. pásmo realizovat i příjem digitálního rozhlasu ze vzdálenějších lokalit (zejména z Německa nebo Polska).

Digitální rozhlas v České republice provozují tři operátoři – RTIcz, Teleko a České Radiokomunikace. Z pohledu posluchačů veřejnoprávního rozhlasu je nejzajímavější DAB multiplex z vysílače Žižkov. Informace o pokrytí a programové nabídce jednotlivých operátorů zjistíte poklepáním na jejich název.

Spustit audio