Němečtí vědci možná našli způsob, jak zbavit člověka viru HIV. Chystají testy

Německému týmu vědců z Drážďan a Hamburku se vůbec poprvé podařilo odstranit zákeřný virus HIV z lidských buněk. Výsledky výzkumu zveřejnili v renomovaném časopise Nature Biotechnology.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Virus HIV pod elektronovým mikroskopem

Virus HIV pod elektronovým mikroskopem | Foto: Licence Public Domain, volné dílo

Virus HIV zabuduje svoji genetickou informaci přímo do DNA buněk člověka. Dokáže se tak zcela ukrýt třeba před imunitním systémem a před některými léčivy.

Vědci z drážďanské Technické univerzity a hamburského Institutu Heinricha Petteho ale vyvinuli metodu, pomocí které dokážou rozeznat a odstranit genetickou informaci viru z napadených lidských buněk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Němečtí vědci možná našli způsob, jak zbavit člověka viru HIV. Metodu popsal ředitel Ústavu molekulární genetiky Václav Hořejší

„Vědci připravili poměrně pracnou metodou enzym, který je schopný rozeznávat specifické části DNA, které odpovídají jedné kritické části viru. Vystřihnou tuto část, genetická informace se nemůže dál projevit a nemůže být základem pro tvorbu nových infekčních virových částic,“ popisuje ředitel Ústavu molekulární genetiky Václav Hořejší.

Vědci zatím pracovali v laboratoři se vzorky krve pacientů s AIDS s 90procentní úspěšností. Nyní se připravují klinické testy. Nová metoda by se mohla začít používat nejdříve za pět let.

Hořejší je ale skeptický, zda se skutečně začne používat. Upozorňuje, že vědci touto metodou zřejmě nedokážou zasáhnout všechny postižené buňky.

„Během pěti let by se mělo ukázat, jaký je klinický potenciál takovéto metody. Problém je v tom, že se nezasáhnou všechny buňky, které skrývají genetickou informaci viru. Pokud tam zůstane třeba 10 procent buněk, které nejsme schopni od ukrytého viru vyčistit, tak zůstanou jako rezervoár viru pro příští probuzení,“ dodává Hořejší.

HIV a AIDS | Foto: Český rozhlas

ČRo, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme