Nekrmte přemnožené divočáky, vyzývá sokolovská radnice. Město jedná o jejich odstřelu

23. únor 2016

Přemnožená prasata po oteplení opět dělají vrásky nejenom myslivcům. Zvířata se totiž pravidelně vydávají do obydlených částí měst. Na noční toulky do parků vyráží i v Sokolově.

Nejenom, že divočáci ničí zeleň ale můžou ohrožovat i případné kolemjdoucí, třeba při venčení psů. Vedení města vyzývá lidi k opatrnosti a především zdůrazňuje, že v žádném případě by je lidé neměli přikrmovat.

„Případy výskytu divočáka ve městě se stávají bohužel pravidelností a je to mimo jiné také tím, že kromě trávníků, které jim zachutnaly, se množí případy, kdy lidé chystají krmení právě pro divočáky. Není asi potřeba připomínat, jak nebezpečné zvíře divoké prase je. Momentálně usilovně pracujeme na tom, aby bylo přemnožení divočáků v okolí města regulováno povoleným odstřelem,“ říká starosta Jan Picka.

Lidé by měli být opatrní například při venčení psů, neměli by je nechávat na volno. Divoké prase by na zvíře mohlo zaútočit.

Myslivci proto doporučují. Pokud procházíte v noci třeba kolem parku a uvidíte kance, je dobré zvonit klíči, dupat nebo nahlas mluvit, abyste ho hlukem vyplašili.

Divočáci způsobují městu značné škody na majetku. Poškodili trávníky například nedaleko sokolovského zámku, rozryli pozemky kolem nedávno opravených sportovišť, do nichž město vložilo miliony korun.

Přemnožení divočáci kromě Sokolova dlouhodobě trápí i další přilehlé obce a města, jako je Královské Poříčí, Dolní Rychnov nebo Loket.

Rozrytá půda po nájezdu divočáků v Sokolově
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio