Praha vydává Lítačku. Vlastník opencard chystá žalobu

Nová karta pro MHD v Praze, která nahradí opencard, se bude jmenovat Lítačka. Pro tento název se v průzkumu, který si magistrát zadal, vyslovilo 52,56 procenta lidí. Dvouslovné názvy byly příliš dlouhé a tramvajenka neprošla kvůli tomu, že karta neslouží pouze pro jízdu tramvají. Pilotní projekt město spustí 1. března.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Legitimace na pražskou hromadnou dopravu tzv. Lítačka

Legitimace na pražskou hromadnou dopravu tzv. Lítačka | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Za vytvoření Lítačky město podle primátorky Adriany Krnáčové z hnutí ANO zaplatilo necelé dva miliony.

„Nesporné výhody toho systému jsou, že je to náš systém. Pořídili jsme si ho sami a můžeme ho měnit, jak chceme my. Provozní náklady jsou velice nízké. Ve srovnání s opencard jsou dokonce mizivé. Bude nám to fungovat jako dopravní karta a budeme moci jít i do knihovny, kde nás identifikují,“ řekla Českému rozhlasu Krnáčová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Praha začne od 1. března vydávat Lítačku. Vlastník opencard chystá žalobu. Více od Veroniky Neprašové

Společnost eMoneyServices (EMS), která s Prahou vede spory o opencard a práva k ní, označila novu elektronickou tramvajenku za plagiát. Podle mluvčího EMS Martina Opatrného Praha okopírovala některé součásti opencard a tím porušila zákon:

„Společnost eMoneyServices se domnívá, že Lítačka není nic jiného, než plagiát opencard natřený nazeleno.“

Praha bude vydávat o jeden typ Lítačky méně, než kolik vydává opencard. Lidé si budou moci pořídit pouze anonymní Lítačku nebo kartu na jméno s registrací osobních údajů u dopravního podniku (DPP). Karta na jméno bez registrace údajů k dispozici nebude.

Cena kuponu na anonymní Lítačce zůstane stejně jako v případě anonymní opencard vyšší, cestující zaplatí měsíčně o stokorunu více, 670 korun.

Lítačka - nová karta pro MHD v Praze, která nahradí opencard | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Oproti opencard ubude jedna z jejích funkcí - možnost zaplatit kartou parkovné v automatech v modrých zónách. Možný tak nebude ani převod peněz z opencard na Lítačku. Pokud lidé mají na opencard peníze, město jim je vyplatí.

Při zařizování si Lítačky s sebou nebudou muset Pražané nosit fotografii ani nebudou muset vyplňovat žádný formulář. To však platí pouze pro ty, kteří při pořizování opencard souhlasili s archivací osobních údajů.

Pokud bude chtít některý z cestujících vyměnit opencard za Lítačku ještě před vypršením opencard, zaplatí poplatek 100 korun. Výměna po skončení platnosti bude zdarma.

Výdejní místo Lítaček | Foto: Filip Jandourek

Nové karty bude magistrát vydávat ve Škodově paláci, v místech na rohu Jungmannovy a Charvátovy ulice.

Lítačka má nahradit problematickou opencard. Ta by podle představ magistrátu měla úplně skončit zhruba do dvou let. Kartu opencard vlastní nyní asi 1,2 milionu lidí a Prahu vyšla na asi 1,7 miliardy korun. Projekt vznikl v éře exprimátora Pavla Béma.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

ČTK, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme