Řidič jel v Dobříši rychlostí 139 kilometrů v hodině. Zachytily ho kamery

23. únor 2016

Dobříš chce zvýšit bezpečnost ve městě. Spustila proto první úsekové měření rychlosti. Při něm například kamery naměřily, že jeden řidič jel ve městě dokonce rychlostí 139 kilometrů v hodině.

„Řidiči jezdí podle mne jako blázni, ale s tím já nic neudělám a nejsem si jistá, jestli tomu pomůže ten radar,“ říká obyvatelka Dobříše Jitka Benešová. Další obyvatelé měření vítají. Na rovné silnici na začátku Dobříše jsou informační tabule o měření rychlosti a dvě kamery. Ty za týden vyfotografovaly přestupky 550 aut. Řidiči přijdou za jízdu nad 90 kilometrů v hodině o řidičský průkaz. „Ta rychlost, kterou dosahují, je někdy až zarážející,“ komentoval výsledky měření starosta města Stanislav Vacek (STAN) s tím, že po projednání přestupku hrozí řidičům i pokuta ve výši 5 až 10 tisíc korun.

Přestupky z radaru se automaticky zobrazí v systému městské policie. „Máme tu program na připojení do úsekového radaru, vidím tam i datum a čas, kdy jel řidič rychle,“ vysvětlil strážník Tomáš Fiala. Rychlost vozidel je ale podle jeho slov zprůměrovaná. „Máme tu údaj o rychlosti 63 kilometrů v hodině, to ale může znamenat, že řidič vjel do města rychlostí 80 kilometrů a vyjel rychlostí 40 kilometrů v hodině. V registru vozidel zjistíme provozovatele a předáme to do správního řízení, kde bude vyměřená pokuta,“ dodal.

Vyhodnocení dat z radaru mají v Dobříši na starosti dva lidé. Ti budou mít v budoucnu nejspíš víc práce. Radnice totiž plánuje, že pořídí další úsekové měření, a to v ulici plukovníka Bogdana Petroviče.

autor: fir
Spustit audio