Obama chce zavřít Guantánamo a desítky vězňů převézt do USA

Americký prezident Barack Obama ohlásil kroky, které mají vést k uzavření věznice Guantánamo na Kubě. Zbývajících 91 vězňů chce vláda přesunout buď do jejich původních zemí nebo do vojenských či civilních věznic na americké půdě. Obama zároveň požádal o součinnost Kongres. Ten byl až dosud proti uzavření kontroverzního zařízení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Guantánamo

Guantánamo | Foto: US Department of Defense

Barack Obama žádá Kongres o férové slyšení ve věci věznice, která podle prezidenta dlouhá léta nejen že nepřispívá k americké národní bezpečnosti, ale naopak ji podrývá.

Pentagon plánuje převést 35 vězňů do zahraničí, s Kongresem chce pracovat na tom, kam ve Spojených státech by mohli být umístěni zbývající zadržení. Ministerstvo obrany už na americkém území vytipovalo 13 potenciálních věznic.

Provoz zařízení v zálivu Guantánamo na Kubě stojí americké daňové poplatníky ročně 445 milionů dolarů, jeho uzavření patřilo mezi hlavní volební sliby Baracka Obamy při nástupu do funkce před sedmi lety.

Věznice na východě Kuby byla zřízena před 14 lety. Určena byla zejména pro podezřelé z účasti na teroristických útocích na USA ze září 2001.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme