Papež ví, kdo je křesťan

24. únor 2016

Za svůj život republikánský prezidentský kandidát Donald Trump vydělal nekřesťanské peníze. Že jsou nekřesťanské, se stalo zjevným poté, co papež František odhalil jeho pohanskou podstatu a tím se i mohutně zamíchal do prezidentského klání ve Spojených státech.

Po zhlédnutí ocelového plotu oddělujícího Mexiko od Spojených států pronesl zástupce Boha na Zemi příkrý teologický soud. Deník New York Times uvádí výrok těmito slovy: „Člověk, který by rád všude stavěl zdi a ne mosty, není křesťan. Není to v souladu s Evangeliem. Nemohu doporučovat voličům, zda ho mají volit, či ne. Říkám jenom, že ten, kdo vyslovuje takové věci, nemůže být křesťan. To musím říct jasně, i když uznávám jeho právo na pochybnosti.“

Papežův výrok ještě více prohloubil beztak hluboké příkopy americké veřejnosti. Demokratický tisk, který je schopen senátorovi Sandersovi odpustit jeho socialistický agnosticismus, pokládá nyní nekřesťanského Trumpa za nezpůsobilého řídit Ameriku.

Deníky blízké republikánům mají za to, že papež František by sám nutně potřeboval jít ke zpovědi, pokládají ho za nadmíru stranickou a politicky nejangažovanější hlavu katolické církve v novějších dějinách. Deník Washington Times obviňuje papeže z monstrózního pokrytectví a domnívá se, že jen pokrytec může vytýkat Spojeným státům snahu zastavit proud nelegálních přistěhovalců ze všech koutů Centrální a Jižní Ameriky a nevšimnout si přitom, že Mexiko jim zakazuje pobyt na svém území.

Deník připomíná, že kdyby migranti náhodou mířili do Vatikánu, dostalo by se jim mnohem méně přívětivého přijetí než ve Spojených státech. Vatikán, podle listu Washington Times, má nejpřísnější protiimigrantské zákony ze všech států světa.

Snáší-li Hospodin pomyslné zdi kolem Vatikánu, proč by nesnášel plot na jižních hranicích Spojených států? Navíc, jak pokračuje deník, samotné Království nebeské je přece obehnáno vysokou zdí, jinak by byla zcela nesmyslná představa o tom, že zde je nějaká pevná brána, u níž vartuje svatý Petr a rozhoduje, kdo smí vstoupit do Ráje a kdo tam nepatří. Činí snad toto uspořádání z Hospodina nenapravitelného rasistu nebo snad nějakou bytost, jejíž srdce je plné nenávisti k lidem nevhodného osudu?

Papež František by se měl Pánubohu omluvit za svou politickou zaujatost. Stejně tak by se měl omluvit Donaldu Trumpovi, kterého se pokusil poškodit v očích hluboce věřících Američanů. Omluvu by si možná zasloužili také Barack Obama a Hillary Clintonová, vždyť oba dva hlasovali v Kongresu za schválení zákona o stavbě bezpečnostního plotu v roce 2006. A možná, míní deník Washington Times, by si zasloužil omluvu i celý americký lid, jehož naprostá většina si podle průzkumů myslí, že nějaký druh zdi na mexickou hranici patří.

Ostatně poslední republikánské primárky ukázaly, že papežovo odhalení názory voličů příliš neovlivnilo a nekřesťanského Trumpa zásadně nepoškodilo.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.