Ruská opozice zveřejnila kritickou zprávu o čečenském vůdci Kadyrovovi

V Rusku slaví Den obránce vlasti a v moskevském sídle opoziční strany PARNAS její místopředseda Ilja Jašin představil zprávu o kontroverzním čečenském vůdci Ramzanu Kadyrovovi. Upozorňuje v ní na korupci a zneužívání moci i na podíl Kadyrova na politických vraždách v Rusku. Prezentaci zprávy pod názvem Hrozba národní bezpečnosti ohrozil anonymní telefonát o bombě v sídle strany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilja Jašin ve zprávě upozornil na korupci a zneužívání moci v Čečensku

Ilja Jašin ve zprávě upozornil na korupci a zneužívání moci v Čečensku | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Ilja Jašin v úvodu připomněl, že datum zveřejnění své zprávy nevybral náhodou. 23. února 1944 začaly masové deportace Čečenců a Ingušů z Kavkazu do sovětské střední Asie v rámci operace Čočka.

„Chci tím vyjádřit svou solidaritu s čečenským národem a zdůraznit, že s čečenským národem nejsem v žádném konfliktu. My čelíme zkorumpovanému a velmi nebezpečnému režimu, který je hrozbou nejen pro celé Rusko, ale v první řadě pro čečenský lid,“ řekl Jašin.

Připomněl také, že Kadyrov sice dnes brání Rusko, ale za čečenských válek v 90. letech stál na opačné straně. Vladimir Putin chtěl původně v Čečensku vytvořit rovnováhu tamních klanů, Kadyrov byl ale šikovnější a po tragické smrti svého otce se stal jediným vůdcem Čečenska.

„Putin se s tím nakonec smířil a poskytl Kadyrovovi výjimečné pravomoci. V posledních deseti letech pumpoval do kadyrovovského režimu peníze i politické a organizační zdroje. Kadyrov nakonec získal prakticky neomezené pravomoci. Dnešní režim v Čečensku je proto možné nazvat režimem osobní moci.“

Ramzan Kadyrov podle Jašina vybudoval v Čečensku pseudoislámský stát s fakticky povoleným mnohoženstvím a vlastní armádou o síle 30 tisíc mužů.

„Jednou z hlavních věcí, které nejsou v souladu s koránem, je kult osobnosti Ramzana Kadyrova. To korán přímo zakazuje. Páteční modlitby v Čečensku začínají a končí díkuvzdáním Kadyrovovi, což je přímým porušením pravidel koránu. Čečensko je pseudoislámským státem, ve kterém se náboženství zneužívá k získání kontroly nad obyvatelstvem,“ uvedl Ilja Jašin

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruský opoziční politik Ilja Jašin představil svou zprávu o čečenském vůdci Kadaryrovi. Byl u toho zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Ve své zprávě dokumentuje také neuvěřitelné bohatství a marnotratnost čečenského vůdce, který má k dispozici prakticky neomezené prostředky.

„Čečensko je největším příjemcem federálních dotací ze všech subjektů. Od Kadyrovova příchodu k moci dostává z federálního rozpočtu každý rok 59 miliard rublů, což už i zástupci vlády začínají zlehka kritizovat. Říkají, že do Čečenska přicházejí obrovské peníze, které tam mizí nebo se používají krajně nehospodárně, přičemž Ramzan Kadyrov si stěžuje, že mu dávají málo.“

Ilja Jašin porovnal oficiální roční příjem Kadyrova - čtyři miliony rublů, v přepočtu něco přes milion korun, s bohatstvím, které staví na odiv.

„Část obyvatelstva musí odvádět daň do Kadyrovova fondu a sám Kadyrov a jeho nejbližší okolí se koupe v luxusu. Žije v rezidenci o ploše 260 tisíc čtverečních metrů. Vlastní sbírku hodinek, jejichž průměrná cena je 300 tisíc dolarů za kus. Je majitelem asi 50 drahých aut, osobní zoologické zahrady se lvy a tygry a patří mu také stáj se 102 koňmi,“ vypočítává Jašin.

Na Jašinovu prezentaci přišla víc než stovka novinářů | Foto: Martin Dorazín

Před koncem tiskové konference přišel anonymní telefonát, že v budově je bomba, a policisté všechny požádali, aby okamžitě tyto prostory opustili.

Ilja Jašin odmítá suterénní konferenční sál opustit se slovy, že skutečnou bombu obsahuje jeho zpráva. Policisty se nenechá přesvědčit a pokračuje v prezentaci, která směřuje k odpovědnosti Ramzana Kadyrova za politické vraždy novinářů a politiků, zvláště za loňskou vraždu Borise Němcova, kterou podle oficiálního vyšetřování zorganizovali a provedli Čečenci, aktivní příslušníci gard Ramzana Kadyrova.

„Otázkou je pouze to, jestli je Kadyrov posledním článkem řetězu; je-li on organizátorem a objednavatelem vraždy, nebo za ním stojí ještě výše postavení lidé,“ říká Jašin.

Policisté znovu všechny vyzývají, aby okamžitě opustili sál. Ilja Jašin proto tiskovou konferenci rychle ukončuje.

„Hlavním úkolem mé zprávy je upozornit veřejnost na to, co se děje, a vyzvat Kadyrova, aby okamžitě odstoupil. Vladimir Putin nastražil na Severním Kavkazu časovanou bombu, která může vyvolat třetí čečenskou válku. Ještě není pozdě to zastavit. Je to hrozba národní bezpečnosti Ruska. Jsme povinni dosáhnout změny, aby se Čečensko vrátilo do právního rámce a Rusko se stalo normálním a civilizovaným státem,“ uzavřel své vystoupení Ilja Jašin.

Telefonát hrozící bombovým výbuchem zaznamenali policisté už včera. V noci neznámí pachatelé házeli na budovu PARNASu lahve se zelenou a červenou barvou, jedno z oken přitom rozbili . Netrefili se však do PARNASu, ale do kanceláří vládní strany Jednotné Rusko, která sídlí o patro výš.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme