K soudu jde kauza údajně rasistické knihy Základy Tauhídu. Vydavateli hrozí desetiletý trest

Soud se začne zabývat kauzou kolem českého vydání kontroverzní knihy Základy Tauhídu – Islámský koncept Boha. Obžalobě čelí arabista a bývalý předseda Islámské nadace Vladimír Sáňka. Podle žalobců se podílel na vydání a překladu publikace, která vyzývá ke xenofobii. Hrozí mu až desetiletý trest. Sáňka ale vinu odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha (ilustrační foto).jpg

Kniha (ilustrační foto).jpg | Foto: Fotobanka Pixabay

Před budovu Islámské nadace v centru Prahy přijelo šest policejních dodávek, policisté v kuklách a se zbraněmi pak vyvedli několik spoutaných mužů. Takto případ začal – předloni v dubnu v pražských muslimských centrech.

Těsně před pátečními modlitbami tam policisté zadrželi asi dvacítku lidí. Většinu z nich ale propustila a obžaloba nakonec míří jen na Vladimíra Sáňku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud se začne zabývat kauzou kolem českého vydání kontroverzní knihy Základy Tauhídu

„Byla podána obžaloba pro zločin založení podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Věděl, že se jedná o knihu, která šíří salafistické učení včetně nenávisti k demokratickým institucím a principům,“ upřesnil šéf státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek.

Sáňkovi za to hrozí trest od tří do deseti let vězení. Arabista ale vinu odmítá: „Budu mít řeč, ve které se budu snažit vyvrátit vše, na čem je obžaloba postavená. To je vykonstruovaná kauza. Na té knížce není nic závadného, určitě ne to, co tomu vytýká obžaloba. Já se cítím od začátku nevinný.“

Razie vyvolala ostré reakce

Proti způsobu zásahu v muslimských modlitebnách se ohradili čeští muslimové, kritizovali ho i duchovní jiných vyznání. Ve společnosti vyvolal zásah ostré reakce.

„Byli jsme rozezleni přístupem policie, která je tak neinformovaná, že nerozlišuje mezi islamisty a pokojnými účastníky bohoslužeb,“ řekl po razii teolog Pavel Keřkovský, který na Univerzitě Karlově přednáší etiku.

Způsob zásahu, který přišel v době, kdy byla kniha v Česku už druhým rokem volně k dostání, kritizovali i duchovní jiných vyznání. Katolický kněz Tomáš Halík akci tehdy označil za necitlivou. Faráři Českobratrské církve evangelické Mikuláš Vymětal a Matěj Opočenský v otevřeném dopise vyzvali policii, aby vyvrátila podezření, že šlo o zásah, který měl za cíl zejména zastrašit jednu z menšin na českém území.

Ústředí muslimských obcí si oficiálně stěžovalo. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD proto nechal zásah prošetřit. Po kontrolách se ale policistů zastal:

„Policie vyhodnocuje zásah podle českého práva jako oprávněný včetně taktiky. To znamená včetně vstupu do mešity v pátek. Měli informace o tom, že právě při této páteční modlitbě má dojít k masivní distribuci této knihy.“

Ministr ale současně policii požádal, aby příště lépe zvážila rizika, která mohou podobné zásahy vyvolat. Čeští muslimové se kvůli razii pak obrátili až na Ústavní soud.

Evelyna Kulíšková, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme