Rok od tragédie v Uherském Brodě. Každý si na to vzpomene, říkají místní

Uherský Brod ještě dopoledne 24. února 2015 žil poklidným tempem slováckého městečka. Krátce před třináctou hodinou ale do restaurace Družba vstoupil dvaašedesátiletý muž a vytáhl dvě pistole. Zastřelil osm lidí a nakonec i sebe.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radnice - Uherský Brod

Radnice - Uherský Brod | Foto: Andrea Kratinová

„Každý si na to vzpomene, každý o tom mluví,“ popisuje paní Ludmila, která okolo pietního místa chodí téměř denně.

Uherskobrodští nemohli tragédii dostat z mysli během jediného roku, chtějí ale žít normálním životem. Na osudný 24. únor nikdy nezapomene ani státní zástupce Roman Kafka, který tehdy musel ohledat místo činu.

„Samozřejmě se mi vybaví ta děsivá situace na místa činu. Těla, rozjedené jídlo, rozpité pití, poházené židle, zvonící mobilní telefony,“ vzpomíná a zmiňuje i dlouhé rozhovory s pozůstalými po obětech střelby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přesně před rokem zastřelil v Uherském Bordě dvaašedesátiletý muž osm lidí. Natáčel Pavel Sedláček

Restaurace Družba je zavřená, místní firma tam zřejmě postaví kanceláře. Pietní místo, kde před rokem svítily tisíce svíček, se změnilo k nepoznání. Travnatý pahorek protíná už dva měsíce železná pěšina. Na jedné straně připomíná tragédii datum, na druhé pak nápis Obětem tragické události.

„Tento chodník má znázorňovat jizvu, která násilně ukončila životy těch osmi lidí. To místo už nepůsobí tak stísněným dojmem, prosvětlilo se a je tam jakási známka naděje,“ věří uherskobrodský lidovecký starosta Patrik Kunčar.

Zároveň kvituje i změny v legislativě, které se po tragédii podařilo prosadit, ať už je to způsob komunikace přes hejtmany a starosty, nebo zřízení specializovaných policejních prvosledových hlídek, které na jakékoli místo dorazí během deseti minut.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co udělal stát pro to, aby se podobná tragédie neopakovala? Radiožurnál se ptal náměstka ministra vnitra Jiřího Nováčka

Ve sněmovně také leží novela zákona o zbraních, kterou už v prosinci schválila vláda. Úprava zpřísňuje například podmínky pro držení zbraní nebo mění pravidla, podle kterých by mohli lékaři nahlížet do registru zbraní.

„Opatření jsou k tomu, aby zmírnila nebezpečí, které existuje. Odstranit to nebezpečí úplně nejde, nejde zabránit tragédii, kdy člověk patologickým motivem takovýto čin spáchá. My jen působíme na složky, to je policie jako klíčový základní prvek bezpečnosti, a vnitro, které připravuje zákony pro to, aby policie mohla konat,“ podotýká první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Pavel Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme