Hradecká nemocnice je již téměř nekuřáckým pracovištěm. Část kuřáků se s tím ale nesmířila

24. únor 2016

Vedení Fakultní nemocnice v Hradci Králové se loni rozhodlo omezit kouření zaměstnanců i pacientů. Od nového roku tak měl platit zákaz kouření prakticky v celém areálu, milovníkům nikotinu nemocnice vyhradila pět míst pod otevřeným nebem. Jak ale zjistil Václav Plecháček, nové opatření nemocnice zavádí postupně.

„Každá prohibice vede k neúspěchu. Takže jsme zavedli vícestupňový systém omezení kouření ve Fakultní nemocnici," říká lékařský náměstek nemocnice Jaroslav Malý.

Loni na podzim vedení nemocnice svůj záměr oznámilo, od 1. ledna zatím neplatí úplný zákaz, ale jakési závazné doporučení.

„Kdy jsme připravili pro kuřáky speciální program odvykání a speciální místa, kde se dá udržovat pořádek a nekuřákům to kouření nevadí. A od května to bude striktní zákaz, se všemi pravidly, které z toho vyplývají," dodává Jaroslav Malý.

Čtěte také

Nově vytvořená místa využívá podle vedení nemocnice ke kouření 80 procent zaměstnanců, tedy asi 800 lékařů, sester a pomocného personálu. Někteří z nich ale raději svoji vášeň omezili.

„Všechny místa, na kterých se kouří, je velmi dobře vidět a tam mě nedostanou. Takže nekouřím," přiznává Ivana Vágnerová.

Chození na cigaretu jsem nahradila tím, že proběhnu čtyři patra nahoru a dolů. Když už mě bolí oči od počítače, tak si nejdu zakouřit, ale jdu se proběhnout po schodech.Ivana Vágnerová, zaměstnankyně nemocnice

Nepřestala úplně, ale zlozvyk, se kterým bojovala dvacet let, výrazně omezila: „Občas si zapálím, protože absťák je mocný. Ale místo čtyřiceti krabiček jsem v lednu vykouřila asi tři."

Čas ještě nedávno strávený kouřením Ivana Vágnerová vyplňuje chozením a díky zákazu tak paradoxně i sportuje.

Zaměstnanci nemocnice i pacienti teď budou v areálu potkávat hlídky dobrovolníků, ty mají za úkol kuřáky na nové opatření upozorňovat.

Vedení Fakultní nemocnice v Hradci Králové se loni rozhodlo omezit kouření zaměstnanců i pacientů

Část kuřáků se zatím se zákazem nesmířila.

Argumentují tím, že jsou omezována jejich práva.

S takovými chce vedení nemocnice průběžně pracovat a pokud se svého návyku nehodlají vzdát, tak je alespoň přesvědčit, aby kouřili na vyhrazených místech.

Zákaz kouření platí například v Oblastní nemocnici v Náchodě. V rychnovské nemocnici, která pod ni spadá, je kouření možné pouze na vyhrazených místech.

autor: PLE
Spustit audio