Vlastník práv k opencard žaluje Prahu kvůli Lítačce. Hlavní město se brání

Ve sporu o pražskou opencard přibudou další dvě soudní řízení. Prahu žaluje společnost eMoneyServices (EMS), a to kvůli zavedení nového projektu Lítačka. Podle firmy, která vlastní práva k opencard, město údajně okopírovalo její systém. Žalobu dnes podalo i hlavní město, které se u soudu chce domoci výroku, že práva společenosti EMS neporušilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová představuje Lítačku

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová představuje Lítačku | Foto: Filip Jandourek

"Hlavní město Praha se podílelo na zkopírování částí našeho systému k neoprávněnému využití," prohlašuje Petr Stránský, šéf české pobočky EMS. Firma proto podává žalobu pro porušení autorského práva a licencí.

"Žaloba se týká porušování licenčních smluv, a to v oblasti zneužití know-how, případně i zneužití autorského práva. Z našeho pohledu je naprosto nepodstatné, jakým způsobem Lítačka bude fungovat. To, co je podstatné, že ať už bude fungovat jakkoliv, pro (její) vytvoření muselo dojít ke zkoumání fungování našeho systému a zneužití našeho know-how,“ tvrdí Stránský.

Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana ale město nic nezkopírovalo a chce to dokázat i u soudu. Podalo proto takzvanou určovací žalobu.

„K tomuto kroku přistoupila Praha společně s městskou společností Operátor ICT preventivně z toho důvodu, abychom se domohli nezávislého a oficiálního určení, že jsme do práv společnosti eMoneyServices nijak nezasáhli,“ vysvětluje Hofman.

Soudy řeší kolem opencard už několik sporů. EMS po městu například požaduje stovky milionů korun za porušení licenčních smluv i poškozování dobrého jména firmy.

Hlavní město chce Lítačku vydávat od 1. března. Problematická opencard by měla podle představ magistrátu úplně skončit zhruba do dvou let. Kartu opencard vlastní nyní asi 1,2 milionu lidí a Prahu vyšla na asi 1,7 miliardy korun.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

ČRo, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme