Kniha o hřbitovní estetice Atlas funeral zkoumá dané téma zcela novou optikou

23. únor 2016

Kniha Atlas funeral se z různých úhlů věnuje vizuální kultuře v prostředí hřbitova, a to na konkrétním příkladu pražské nekropole Malvazinky. Protože publikace vznikla na základě osobního zájmu čtyř autorů o různé aspekty funerální estetiky, představuje syntézu různých témat a přístupů. Jsou v ní kapitoly o hřbitovních mozaikách, o sochařské výzdobě, typografii a o typologii náhrobků.

Kniha obsahuje texty od restaurátorky a tvůrkyně mozaik Magdaleny Kracík Štorkánové, teoretičky designu Anny Sejkové, historičky umění Jany Sklenářové Teichmanové a grafického designéra Jakuba Štěpánka. Součástí publikace je i obsáhlá fotografická dokumentace hřbitova Malvazinky od Michala Ureše.

Jak vysvětlila Anna Sejková, původní záměr sice byl popsat funerální estetiku čistě objektivně a vědecky s ohledem na kvality jednotlivých výtvarných projevů, nicméně se ukázalo, že to není tak snadné. Emoce a silné osobní prožitky spojené s místem posledního odpočinku totiž podle autorů knihy nedovolují hodnotit výtvarné projevy na hřbitovech čistě z estetického hlediska, ale nutí i odborníky na dané téma přihlédnout k specifičnosti situace, kdy se pozůstalí či sám zemřelý rozhodují o budoucí podobě místa posledního odpočinku.

03575498.jpeg

Atlas funeral je jednou z prvních knih, která se na hřbitovní estetiku dívá podobně komplexním a pestrým pohledem, aniž by se zabývala pouze historií daného místa a případně slavnými lidmi zde pohřbenými. Poslechněte si celý rozhovor s autorkami knížky.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.