Pokuta, zákaz činnosti i vězení, požaduje žalobce v kauze údajně ovlivněných dotací ROP SZ

Kauza údajných machinací s evropskými dotacemi míří u Krajského soudu v Ústí nad Labem do finále. Dnes skončilo dokazování a státní zástupce přednesl svoje závěrečné návrhy. Obžaloba viní skupinu šesti lidí z ovlivnění evropských dotací za zhruba 1,4 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obžalovaný bývalý ředitel úřadu ROP Severozápad Petr Kušnierz

Obžalovaný bývalý ředitel úřadu ROP Severozápad Petr Kušnierz | Zdroj: ČTK

Státní zástupce Vladimír Jan požaduje pro bývalého ředitele ROP Severozápad Petra Kušnierze za ovlivňování projektů pokutu750 tisíc korun a zákaz činnosti na 8 let.

„Vzhledem k jeho výpovědi, kterou lze podle mého názoru hodnotit nejméně jako částečné doznání, ponechám na úvaze soudu, jakým způsobem a v jaké výši oproti tomuto původně zvažovanému trestu tuto okolnost ve výši trestu zohlední," řekl v závěrečné řeči Jan.

Pro dalšího bývalého ředitele dotačního úřadu Pavla Markvarta žádá podmínku a zákaz činnosti na 5 let.

Pětiletý zákaz činnosti s podmíněným trestem chce státní zástupce také pro třetí bývalého ředitele úřadu Petra Vráblíka. U spolupracující obviněné Ireny Kotlanové požaduje podmíněný trest a zákaz činnosti na 6 let.

U zbylých dvou obžalovaných byl státní zástupce Jan přísnější. Pro bývalého náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudu žádá státní zástupce 6 let vězení a zákaz činnosti. Podle obžaloby ovlivnil Kouda projekt propagace rekultivovaných území a vyhrožoval úředníkům, že pokud projekt neprojde, přijdou o místo.

Pětiletý trest chce státní zástupce také pro bývalého právníka ROPu Severzápad Jana Martinovského. U něj ale ještě zvažuje také osvobození.

Soud má teď v plánu vyslechnout návrhy obhájců všech šesti lidí a následně také samotné obžalované.

Státní zástupce měl dnes závěrečnou řeč na 24 stranách a četl ji déle než hodinu. Někteří z obžalovaných už avizovali, že jejich závěrečné řeči budou ještě delší. Dá se tak očekávat, že minimálně do příštího pondělí bude soud projednávat závěrečné návrhy.

Jan Bachorík, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme