Egypt poprvé naznačil teroristické pozadí loňského pádu ruského letadla na Sinaji

Egypt poprvé naznačil, že loňský pád ruského letadla na Sinaji způsobili teroristé. Prezident Abd al-Fattáh Sísí to uvedl v projevu o dlouhodobé strategii země. Egyptští vyšetřovatelé ale zatím oficiálně trvají na tom, že o teroristickém útoku nemají důkazy. Už loni však potvrdily stopy výbušniny v troskách ruské úřady. Moskva tak o náloži na palubě letadla nepochybuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky ruského dopravního letadla, které havarovalo na Sinajském poloostrově

Trosky ruského dopravního letadla, které havarovalo na Sinajském poloostrově | Zdroj: Reuters

„Co bylo cílem těch, kteří stojí za pádem letadla? Chtěli snad jen poškodit turismus v Egyptě? Nikoliv. Chtěli také pokazit naše vztahy s Ruskem, s Itálií a s celým světem. Tak, abychom zůstali v izolaci,“ prohlásil egyptský prezident Abd al-Fattáh Sísí.

K útoku na letadlo se přihlásila skupina Islámský stát, která na Sinaji operuje. Poslední říjnový den zahynulo v troskách všech 224 lidí.

Katastrofu zřejmě způsobila výbušnina propašovaná na palubu. Rusko a další státy následně zrušily lety svých aerolinií do Šarm aš-Šajchu, odkud letadlo startovalo.

Egypt od té doby přišel o 25 miliard korun z příjmů z turistiky.

Sinaj - letecké neštěstí | Foto: Český rozhlas

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme