Cimrmanův odkaz by měl být zdarma a patřit všem, žádá Filip Smoljak

Vraťme Cimrmana národu, volá Filip Smoljak. Syn Ladislava Smoljaka by rád, aby se za audiovizuální nahrávky Cimrmanových her nemuselo platit. Jako jeden z dědiců chce Filip Smoljak změnit autorský zákon a vzdát se svých výnosů. Dnes daroval výtěžek z užití "jedné osminy Járy Cimrmana" ve formě symbolického šeku do rukou výkonného ředitele Nadace Via Jiřího Bárty, která podporuje rozvoj komunitního života a filantropii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

S požadavkem, aby byl odkaz Járy Cimrmana "legálně zpřístupněn veřejnosti" , vystoupil jeden z dědiců odkazu fiktivního českého génia Filip Smoljak (vlevo), který symbolicky předal svůj podíl výkonnému řediteli Nadace VIA Jiřímu Bártovi (vpravo)

S požadavkem, aby byl odkaz Járy Cimrmana "legálně zpřístupněn veřejnosti" , vystoupil jeden z dědiců odkazu fiktivního českého génia Filip Smoljak (vlevo), který symbolicky předal svůj podíl výkonnému řediteli Nadace VIA Jiřímu Bártovi (vpravo) | Zdroj: ČTK

Česká pirátská strana, která pořádala Smoljakovu tiskovou konferenci, zároveň navrhla autorům cimrmanovských her, aby vyčíslili částku, za kterou jsou ochotni jednotlivá díla uvolnit. Potřebné finance hodlají vybrat veřejnou sbírkou - crowfundingem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O akci "Vraťme Cimrmana národu" Filipa Smoljaka mluvil Radek Kříž

Filip Smoljak chtěl také upozornit na fakt, že je velice těžké se zbavit dědického podílu na duševním vlastnictví. Je majitelem osminy práv na literární odkaz po svém otci a podle svých slov je natolik svázaný zákonem, že s ním nemůže svobodně nakládat:

„Z hlediska člověka, který se chce vzdát majetkových autorských práv k dílu Járy Cimrmana, jsem na tom blbě. Jednak nelze to právo úplně jednoduše čtvrtit nebo dělit na osminy. Je vždy třeba nějaký konsenzus. Momentálně to řeším asi s pěti právníky, jakým způsobem bych mohl na nadaci práva převést, alespoň prostřednictvím nějaké smlouvy.“

Filip Smoljak podle svých slov oslovil všechny - své dvě sestry, bratra i Zdeňka Svěráka. Ten se k věci nechce příliš vyjadřovat:

„Nechci Filipu Smoljakovi přispívat do jeho snahy zviditelnit se. Napsal jsem mu v dopise, co si o tom myslím, a on to dobře ví.“

Lidovým novinám Svěrák odpověděl takto: „Držitelé většinových práv k odkazu Járy Cimrmana se dozvěděli o soukromé iniciativě Filipa Smoljaka z médií. Považují za chvályhodné, že jako držitel 1/8 práv hodlá věnovat část svých příjmů na dobročinnost. Sami to také dělají, ale jiným způsobem, aniž by se svých autorských práv vzdávali.“

Filip Smoljak už loni v listopadu zaslal petici ministru kultury Danielu Hermanovi. Pod názvem "Vraťte Cimrmana národu" v ní například požaduje, aby novela autorského zákona dala autorům, kteří si své dílo přejí dát k dispozici ke svobodnému šíření, možnost se majetkového autorského práva vzdát ještě za života autora, případně ze závěti. A aby tak mohli učinit jednoduše, bez nutnosti konzultovat s právníky.

„Domníváme se, že je nehodno našeho národního velikána, aby čeští autoři byli svázáni byrokratickými okovy ve stylu Rakouska-Uherska tak dlouho od své smrti. A ten, kdo se těchto sešněrovaných majetkových autorských práv chce vzdát, naráží na samé překážky," uvedl Filip Smoljak.

Ladislav Smoljak, budoucí člen Expedice Altaj-Cimrman, už na jevišti dobyl Severní pól a v srpnu se chystá na skutečnou výpravu do altajských velehor. Za ním na snímku (zprava) Bořivoj Penc a Miloň Čepelka.

ČTK, ČRo, Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme