Facebook spustil očekávanou novinku. K tlačítku like přidal pět nových emotikonů

Sociální síť Facebook dnes začala zpřístupňovat všem uživatelům na světě pět nových emotikonů. K tlačítku „to se mi líbí“ přibylo také v Česku srdce i veselý, překvapený, smutný a naštvaný obličej. Emotikony jsou grafické symboly, které pisateli pomáhají v textu vyjádřit nálady a emoce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Facebook přišel s očekávanou novinkou. K tlačítku like přidal pět nových emotikonů

Facebook přišel s očekávanou novinkou. K tlačítku like přidal pět nových emotikonů | Foto: Facebook

Nabídka celkem šesti emotikonů se rozbalí poté, co uživatelé najedou myší na „to se mi líbí“. V mobilním telefonu pak musí toto tlačítko delší dobu podržet.

V mobilní aplikaci by se novinka měla zobrazit sama nebo po stažení aktualizace. Někdy také stačí odhlášení a opětovné přihlášení na Facebook. Emotikony se zavádějí postupně, takže se některým uživatelům mohou ukázat později.

„Lidé požadují možnost vyjádřit empatii, soucit. Občas se stane něco smutného vám nebo blízkým a vaši přátelé pak chtějí dát najevo svou účast, ale potřebují víc možností než jen dát palec nahoru,“ vysvětlil už dříve zakladatel a šéf společnosti Facebook Mark Zuckerberg.

Společnost Facebook představila novinku už na začátku října loňského roku. Následně ji testovali uživatelé například ve Španělsku a Irsku. V pilotní verzi reakcí byla ještě možnost „Yay“, která ale nyní v nabídce chybí.

Ikonu loni v listopadu změnila také sociální síť Twitter. Hvězdička, kterou uživatelé používali pro označení oblíbených příspěvků, se změnila na srdíčko, tomu se navíc začalo říkat „like“.

Proti kroku Twitteru se mezi fanoušky sociální sítě zvedla vlna kritiky. Uživatelé měli pocit, že se Twitter přibližuje Facebooku nebo Instagramu.

Today we’re launching a pilot test of Reactions — a more expressive Like button. As you can see, it’s not a “dislike” button, though we hope it addresses the spirit of this request more broadly. We studied which comments and reactions are most commonly and universally expressed across Facebook, then worked to design an experience around them that was elegant and fun. Starting today Ireland and Spain can start loving, wow-ing, or expressing sympathy to posts on Facebook by hovering or long-pressing the Like button wherever they see it. We’ll use the feedback from this to improve the feature and hope to roll it out to everyone soon.

Posted by Chris Cox on 8. říjen 2015

Facebook | Foto: Český rozhlas

ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme