Zhruba dvě třetiny plátců DPH ještě neposlaly kontrolní hlášení. Čas mají do zítřka

Tři sta tisíc plátců DPH musí do zítřka podat své první kontrolní hlášení. Povinnost se týká právnických osob a fyzických osob, které platí DPH měsíčně. Finanční správa očekává asi tři sta tisíc hlášení. Zatím jich přijala zhruba třetinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad v Hořovicích na Berounsku

Finanční úřad v Hořovicích na Berounsku | Foto: Petr Kološ

„Finanční správě bylo do dnešního dne podáno 100 tisíc kontrolních hlášení,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

„Z tohoto počtu bylo 5 tisíc kontrolních hlášení podáno ve špatném formátu a struktuře, což má za následek, že takováto chybná podání nelze zpracovat.“

Kontrolní hlášení je speciální daňové tvrzení, které nenahrazuje řádné daňové přiznání k DPH ani souhrnné hlášení. V souvislosti s režimem přenesení daňové povinnosti však kontrolní hlášení nahrazuje původně samostatný výpis z evidence pro účely DPH.
Kontrolní hlášení bude podáváno pouze elektronicky, a to ve formátu a struktuře zveřejněné správcem daně.
Pramen: Finanční správa

Petra Petlachová současně popsala nejčastější chyby: „Nevyplnění ID datové schránky nebo adresy e-mailu.“

„Nebo je to chybějící či chybný formát DIČ odběratele nebo dodavatele a dále také chybné číslo finančního úřadu a územního pracoviště,“ dodala.

Kontrolní hlášení, ve kterých najdou úředníci chyby, bude muset plátce ve lhůtě přepracovat.

Zavedení kontrolního hlášení je v zákoně od ledna 2015 s odloženou roční účinností. Firmy musí podávat kontrolní hlášení každý měsíc.

Kateřina Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme