Klokánky a azylové domy žádají ministerstvo o dotaci. Marksová s ní ale nepočítá

Klokánky a azylové domy pro děti v tísni žádají o více než 61 milionů korun. Dotaci potřebují tři desítky zařízení na doplacení svých služeb za loňský leden až říjen. Pokud peníze od ministerstva nedostanou, hrozí podle nich uzavření některých zařízení. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD ale s žádnou mimořádnou dotací nepočítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michaela Marksová

Michaela Marksová | Foto: Filip Jandourek

„Pokud by dofinancování neproběhlo, tak 560 dětem hrozí přemístění do jiných zařízení. To si myslím, že je velmi špatný krok a velmi špatný signál pro sociálněprávní ochranu v České republice,“ upozornil ředitel Fondu ohrožených dětí Jan Vaněk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Klokánky a azylové domy žádají ministerstvo o dotaci. Marksová s ní ale nepočítá. O tématu mluvil ředitel Fondu ohrožených dětí Jan Vaněk

Zařízení pro okamžitou pomoc měsíčně dostávají na dítě příspěvek 22 tisíc 800 korun. Pokud ale dítě v domově třeba o prázdninách nebo o Vánocích nepobývá, tak se částka krátí.

„Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, včetně organizace Fondu ohrožených dětí, nejsou jediná, kdo nemá od státu stoprocentní financování. Na jedno dítě stát platí přes 22 tisíc korun a tato částka se valorizovala snad jako jediná dokonce i v době, kdy tady platila velice omezující rozpočtová opatření,“ vysvětlila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Někteří zaměstnanci nedostávají mzdy

Některé z Klokánků navíc mají i několikaměsíční zpoždění ve výplatách mezd. „Nejvíce nás pálí chybějící mzdy. Někteří z našich zaměstnanců nemají tři až pět mezd,“ popsala vedoucí Klokánku v Hostivicích Leona Koutenská.

Problém s vyplácením mezd potvrzuje i ředitel Fondu ohrožených dětí. Podle něj ale tyto problémy nemají vliv na kvalitu péče o děti.

„Pokud jde o vyplacení mezd, tak bohužel dál dochází ke zpoždění. Situace v Klokáncích a zařízeních pro děti vyžadující okamžitou pomoc je velmi kritická, protože finanční prostředky, tak jak je financování nastaveno, jsou velmi špatné,“ řekl Vaněk.

Budova Klokánku v Hostivici u Prahy. | Foto: Fond ohrožených dětí

Financování azylových domů pro děti v tísni by se mělo od dubna příštího roku změnit. Počítá s tím novela zákona o sociálních službách.

Místo příspěvku od státu za pobyt dítěte by se vyplácela částka na lůžko. Klokánky a jiné domovy by tak dostávaly peníze i v případě, že by v nich žádné děti nebyly.

Podle ministryně Marksové přinese změna financování podmínku. Kraje budou muset přesně stanovit, kolik míst pro děti v tísni potřebují a kde je chtějí mít. Kraje ale podle Vaňka se současným počtem zařízení souhlasí.

„Objeli jsme kraje a všechny se vyjádřily, že všechna zařízení, která v roce 2016 fungují, jsou potřeba,“ dodal Jan Vaněk.

Jana Čermáková, Filip Titlbach, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme