Česko má další letecké spojení s Čínou. Vzniklo z iniciativy Středočeského kraje

Česko má ode dneška další přímé letecké spojení s Čínou. Po Pekingu se nově bude létat z Prahy i do jedenáctimilionového Čcheng-tu, pátého největšího čínského města. Dohodu o nové lince sjednal Středočeský kraj. Služby dopravce Sichuan Airlines využijí hlavně obchodníci a čínští turisté, kterých do Česka cestuje každým rokem víc a víc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla, Praha

Letiště Václava Havla, Praha | Foto: Filip Jandourek

„V této chvíli je to charterový let, ta linka by měla létat jednou týdně. Teď to vyzkoušíme a potom by to mělo přejít do pravidelné linky. Ta by měla létat dvakrát týdně, ve čtvrtek a v neděli,“ uvedl středočeský hejtman Miloš Petera.

Právě Středočeši vznik linky iniciovali. Je to jedna z věcí, které by měly přispět k prohloubení spolupráce se Sečuánskou oblastí. Kraj si od ní slibuje především větší návštěvy čínských turistů a také větší rozvoj obchodních aktivit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o novém leteckém spojení mezi ČR a Čínou natočila redaktorka Zuzana Švejdová

Za zpáteční letenku na trase Praha – Čcheng-tu dají cestující zhruba deset tisíc korun.

Není to jediné spojení Česka s Čínou. Už loni mohli lidé létat přímým spojem z Prahy do Pekingu. A ještě letos by měla přibýt i linka do Šanghaje.

I díky pravidelným spojům s Prahou čínských turistů v Česku rychle přibývá. Jen loni se jejich počet blížil k 300 tisícům, jak uvádějí statistiky agentury Czech Tourism, cestovních kanceláří a hoteliérů. Oproti předchozímu roku je to nárůst o 74 tisíc lidí.

Za větším zájmem stojí mimo jiné i čínský film s názvem „Jen my víme kde“, který se točil přímo v Praze. Během jediného týdne ho v kinech vidělo několik milionů asijských diváků.

Před lety podobně zafungoval i korejský seriál Milenci v Praze – počet turistů z Jižní Koreje se tehdy zvýšil víc než o polovinu.

Čínští turisté by mohli nahradit výpadek návštěvníků z Ruska, kterých naopak loni zamířilo do Česka méně. A nahradit by mohli také částky, které Rusové v zemi utratili za nákupy. Tyto peníze podle mluvčí agentury CzechTourism Markéty Vogelové klesly o 40 procent.

Číňané ostatně patří k turistům, kteří mají v průměru nákupy vůbec nejdražší. „V loňském roce to bylo přes 19 tisíc korun. Nejčastěji utrácejí za oblečení a módu luxusních značek a poslední dobou taky za český křišťál nebo drahokamy,“ doplnila Vogelová. Větší výdělky mají i restauratéři nebo hoteliéři.

Podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Menčíka je dobře s Čínou v oblasti byznysu či turistického ruchu rozvíjet spolupráci a letecké spojení je jedním z řady opatření, které k tomu mohou přispět.

„Čína – byť její ekonomika výrazně zpomalila v posledních třech letech – tak je stále rychle rostoucí ekonomika,“ poznamenal Menčík.

Podle něj by se ale Česko nemělo zaměřovat jen na Čínu, ale třeba i na Indii. Jde ostatně o třetí největší ekonomiku v Asii.

Letiště Václava Havla Praha - mimoevropské lety | Foto: Český rozhlas

ČRo, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme