Virus zika byl v Česku potvrzen u muže a ženy, oba se léčí ambulantně

V Česku byly zachyceny první případy viru zika. Jde o muže, který pobýval na Martiniku, a ženu, která se vrátila z Dominikánské republiky. Virus se spojuje s narozením dětí s malými hlavami a málo vyvinutým mozkem v Latinské Americe. Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila kvůli viru zika celosvětový stav nouze. Virus přenáší komár, který v Česku nežije. Nemoc se podobá chřipce, lék na ni není. Mezi lidmi se šíří zřejmě z matky na plod, možná i pohlavním stykem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Testování krve na přítomnost viru zika

Testování krve na přítomnost viru zika | Zdroj: Reuters

„V obou případech jde o turisty, kteří se zhruba před dvěma týdny vrátili z pobytu v zasažených oblastech. Ani v jednom případě se naštěstí nejedná o těhotnou ženu. Virus byl potvrzen v laboratorním ústavu v Ostravě,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle některých lékařů virus zika poškozuje mozek plodu. Výzkumy ale zatím nic takového nepotvrdily. Více s porodníkem Pavlem Caldou

„V prvním případě se jedná o 58letého muže, který pobýval od 30. ledna do poloviny února na Martiniku, v druhém případě o 49letou ženu, která pobývala v Dominikánské republice. Jejich onemocnění se projevovalo nespecifickými chřipkovými příznaky a vyrážkou,“ dodal.

Oba nemocní byli vyšetřeni a léčí se ambulantně. „Měli velmi podobné příznaky – horečku, bolesti hlavy a svalů, zánět spojivek, který bývá většinou lehký a pak se objeví vyrážka. Odebrala se jim krev a moč a z obou vzorků byl virus zika potvrzen,“ popisuje Hana Roháčová, primářka kliniky infekčních parazitárních a tropických nemocí v Nemocnici Na Bulovce.

„U ženy žádná zvláštní doporučení nejsou. Není to přenosné vzduchem ani běžným kontaktem. Muž dostal doporučení o chráněném pohlavním styku po dobu šesti měsíců," upozorňuje Roháčová.

Zájemců o testy přibývá, je víc i těch, kteří se radí o nebezpečích před cestou do rizikových zemí.

Mapa šíření viru zika (červeně jsou označeny události za posledních 10 dní)

PŘEHLEDNĚ: Virus zika v otázkách a odpovědích

Číst článek

Hlavní hygienik Vladimír Valenta oznámil, že základní informace o nákaze virem zika a postupu při podezření na ni dostala všechna zdravotnická zařízení v Česku.

Virus představuje problém hlavně u těhotných žen. Podle některých lékařů virus poškozuje mozek plodu. Výzkumy ale zatím nic takového nepotvrdily.

„Souvislost mezi infekcí virem zika a postižením plodu je velmi problematická. Není pro to dostatek důkazů. Absolutně to není možné považovat za prokázané, že zika virus plodům škodí. Jsou to jednotlivé příklady, na kterých se to dokazuje,“ říká gynekolog a porodník Pavel Calda.

Zdravotník kontroluje lapač komárů v San Jose. V Kostarice se už také objevily první případy viru zika | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Vláda už dříve schválila, že v souvislosti s případným výskytem tohoto viru v Česku se nebudou přijímat žádná speciální opatření. Vzhledem k tomu, že se nepřenáší vzduchem jako chřipka, nebude se v České republice aktivovat systém pro zvládání vysoce nakažlivých nemocí.

České ministerstvo zahraničí už v prosinci varovalo před výskytem viru v Brazílii a Kolumbii, později upozornění rozšířilo na celý region Latinské Ameriky. Českým občanům v této oblasti úřady doporučily chránit se před bodnutím hmyzu a těhotné či ženy, které se chystají otěhotnět, by do zemí Latinské Ameriky vůbec neměly cestovat.

U novorozenců v Brazílii už bylo odhaleno 4690 případů mikrocefalie, tedy nedostatečného vývoje mozku, na kterou více než 40 dětí zemřelo. Před vypuknutím šíření nákazy virem zika se přitom ročně objevovalo v průměru 163 případů mikrocefalie.

Brazilské matky, kterým se narodily děti s tzv. mikrocefalií | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Pro dospělého člověka je podle odborníků virus relativně neškodný. Vyvolává pouze několikadenní horečky.

„Zhruba čtyři lidé z pěti vůbec nepoznají, že se nakazili. Dojde tady pouze ke konverzi protilátek a jakékoli klinické příznaky chybí. 20 procent populace nákazu prodělává klasickou chřipkovou formou,“ řekl už dříve předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

Virus byl poprvé zaznamenán už v roce 1947 v Ugandě, aktuální nákaza se objevila loni na podzim v Brazílii. Později se rozšířila do dalších latinskoamerických zemí, a následně i do Evropy. Všichni pacienti se ale nakazili v Latinské Americe.

Virus zika | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme