ČRo: Fajádův advokát sliboval peníze prostředníkovi za kontakt s rozvědkou

Kauza kolem propuštění Alího Fajáda a pětice unesených Čechů v Libanonu má další zajímavé pokračování. Bývalý advokát Libanonce Alího Fajáda Jan Švarc v rozhovoru pro Radiožurnál přiznal, že sliboval peníze za získání kontaktu s vojenským zpravodajstvím. Statisíce korun měl podle něj dostat prostředník. Ten setkání skutečně zařídil, ale platba se neuskutečnila. Zřejmě proto, že byl Švarc loni v létě v Libanonu unesen spolu s dalšími čtyřmi Čechy. Mezi unesenými byl i vojenský rozvědčík Martin Psík, kterého na cestu vyslali jeho nadřízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Švarc, advokát

Jan Švarc, advokát | Foto: Šárka Ševčíková

„Připomeňme si, že Alí Fajád v Česku seděl zhruba rok. Je to člověk, který je podle všeho napojený na Hizballáh, velmi dobře znalý mezinárodního obchodu se zbraněmi, a české tajné služby asi pozapomněly nebo si nevšimly, že tu sedí,“ poznamenává investigativní reportér ČRo Janek Kroupa.

„Fajád měl pocit, že do Spojených států skutečně vydán být nechce, a snažil se o kontakt s českými tajnými službami. O to požádal svého advokáta Jana Švarce, což on přes prostředníka udělal.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý advokát Libanonce Alího Fajáda Jan Švarc v rozhovoru pro Radiožurnál naznačil, že sliboval peníze za kontakt s vojenským zpravodajstvím, říká reportér Janek Kroupa

S tímto prostředníkem Kroupa několikrát mluvil. „Je to podnikatel z Prahy, pro tajné služby dělá více věcí, v tuto chvíli jim dokonce spravuje nějaké IT technologie. A nejsme s to dohlédnout, co vše pro tajné služby dělá, a proto jeho identitu nezveřejňujeme.“

„Nicméně nastala bizarní situace, on i pan Švarc přiznali, že skutečně za to, že rozvědčíci přijdou, si dojednávali provizi – včetně toho, že na tuto provizi napíší fakturu,“ zdůraznil Kroupa, který se s něčím podobným ještě nesetkal.

Policie prověřuje, za co advokát Švarc inkasoval miliony od Fajádovy rodiny

Číst článek

Věc tak může připomínat úplatek, což je však trestný čin. „Nejsme schopni to pojmenovat jako trestný čin. Nicméně je to provize, která je velmi podivná,“ míní Kroupa.

Česká policie teď vyšetřuje podezření, že se v kauze někdo dopustil podvodu nebo korupčního jednání. V této souvislosti je zajímavý i Švarcův rozhovor pro ČRo.

„Normálně by vystavil fakturu,“ řekl Radiožurnálu advokát Jan Švarc. “Bylo by tam prostě za zprostředkovatelské služby dle dohody. Na tom, myslím, není nic špatného,“ soudí Švarc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Janem Švarcem natočil investigativní reportér ČRo Janek Kroupa

Zprostředkovatel tvrdil Kroupovi, že o vyjednávání řekl vojenským zpravodajcům. Podle něho s tím neměli žádný problém.

„Vojenská tajná služba naopak reagovala tak, že o tom nevěděla,“ uvedl Janek Kroupa.

Šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun popřel, že by o nějaké dohodě věděl. „Pokud by něco (podnikatel - pozn. red.) kasíroval, tak by to samozřejmě měnilo pohled na věc,“ napsal Beroun bez dalších podrobností v SMS zprávě. Zpravodajci věc nechtějí veřejně komentovat a stejně jako policie ji vyšetřují.

Advokát Švarc spolu s dalšími čtyřmi Čechy byl v zajetí sedm měsíců, na svobodu se všichni dostali na začátku února. V ten samý den, kdy se pětice mužů vrátila do Prahy, byl Fajád propuštěn z české vazby.

Alího Fajáda odmítla Česká republika vydat do USA. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) později uvedl, že podmínkou propuštění pěti Čechů zadržovaných v Libanonu bylo to, aby Česko nevydalo Fajáda do Spojených států, kde je podezřelý z napojení na teroristickou organizaci.

Alího Fajáda dosud zadržuje libanonská policie.

Kauza Alí Fajád | Foto: Český rozhlas

mkp, Janek Kroupa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme