FIFA dělá mnoho dobrého a očista jí prospěje, říká český šéflékař před volbou nového prezidenta

Chystá se stěžejní den pro světový fotbal. Mimořádný kongres bude zítra schvalovat rozsáhlé reformy, aby se korupční aférou ničená Mezinárodní fotbalová federace zase postavila na nohy. Napětí ale budí hlavně volba nového prezidenta, nástupce potrestaného Seppa Blattera. Atmosféra je vypjatá a curyšské sídlo FIFA obzvlášť střežené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z ordinace do FIFA - Jiří Dvořák ve své kanceláři na klinice v Curychu

Z ordinace do FIFA - Jiří Dvořák ve své kanceláři na klinice v Curychu | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

„Jsme dobře zabezpečení, protože teď je to hrozně aktuální. Image FIFA je negativní, o tom nebudeme diskutovat. Teď se jedná o to, aby se image dostala tam, kde má být,“ vysvětluje Jiří Dvořák, šéf lékařského a výzkumného centra FIFA, silné zabezpečení sídla světového fotbalu.

Hlavní stan FIFA se nachází nedaleko konečné stanice curyšské tramvaje číslo 6. Jedním směrem se pokračuje k sídlu fotbalových funkcionářů, druhým do zoologické zahrady. Na obou adresách sídlí „velká zvířata", a tak mají oba areály podobně bytelné ploty.

Přehrát

00:00 / 00:00

S šéflékařem FIFA Jiřím Dvořákem prošel sídlo světového fotbalu reportér ČRo Jan Kaliba

Zatímco do zoo si stačí pořídit vstupenku, do druhého areálu pouští ostraha jen vybrané lidi. Profesor českého původu žije ve Švýcarsku už skoro půl století a v budově obklopené zelení a dvěma fotbalovými hřišti reprezentuje odbornou část 450 zaměstnanců.

Tu politickou viní z toho, že kazí pověst FIFA a tím i jeho práci. „Když někdo v těchto dimenzích bere úplatky, nemůžeme to akceptovat a je dobré, že se na to přijde a proběhne čistka. Reformní proces začal už před pěti lety, akcelerován byl zásahem z USA,“ říká český lékař, než odběhne pozdravit legendárního Brazilce Romária.

Na volbu do Curychu totiž dorazil i legendární Brazilec. „Mám ho hrozně rád. A hráči ví, že to děláme pro ně,“ naráží doktor na to, že on coby její součást nevidí FIFA tak černě jako její kritici.

FIFA snížila Blatterovi i Platinimu trest z osmi let na šest

Číst článek

Lékařské výzkumy a zdravotní osvětu, ke které fotbal po světě pomáhá, dává za příklad, proč má smysl, aby očištěná FIFA fungovala dál. „FIFA prochází určitou reformací. Jako lékař se nemíchám do politiky, ale je to na dobré cestě."

„Mluví se o etice a korupci. Lidé jsou v kriminálech, ale nikdo nemluví o pozitivních aspektech. Přes popularitu fotbalu se snažíme dát společnosti něco zpět. Na nejvyšší úrovni bojujeme proti dopingu, rasismu, za rovnoprávnost mezi muži a ženami. FIFA by si mohla vzít z lékařské etiky příklad a aplikovat ji generálně,“ přemýšlí šéf lékařů světového fotbalu.

Z pěti kandidátů na nového šéfa FIFA by prý uměl spolupracovat s každým. Největšími favority jsou Švýcar Gianni Infantino a bahrajnský šejk Salmán bin Ibráhím Chalífa. „Vidím to pozitivně. Můžu žít se všemi a mám dobrý vztah ke všem. Všichni kandidáti podporovali i budou medicínu podporovat," dodává.

Zbývající dva kandidáti, Francouz Jérome Champagne a Jihoafričan Tokyo Sexwale, by měli mít minimální vliv a šance na zvolení.

Coby jeho osobní lékař ví leccos i o tom, jak nese svůj konec a ve středu potvrzený, byť jen šestiletý trest odstupující prezident FIFA Sepp Blatter. „Je to pro něj tvrdá situace. To, co celý život věnoval fotbalu, má abruptní konec. Je v pořádku, ale touto situací trpí. Staral jsem se o něj 30 let a budu se o něj starat i dále,“ dodává Jiří Dvořák.

Nejen v curyšských knihkupectvích by se měla brzy objevit kniha, kterou Blatter právě dopisuje.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme