V Los Angeles demonstrovali kaskadéři. Chtějí mít vlastní oscarovou kategorii

Herečky, herci, režiséři, scénáristi kameramani, ti všichni se připravují na nedělní oscarovou noc. Své zlaté sošky se však dožaduje i další důležitá hollywoodská profese, která se podílí prakticky na každém akčnějším snímku – kaskadéři. Absence jejich vlastní kategorie na Oscarech je přiměla dokonce k tomu, aby vyšli do ulic Los Angeles.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Los Angeles rozdávají ceny Americké filmové akademie, sice umlkne obvyklý ruch a všichni sledují ceremoniál předávání Oscarů

V Los Angeles rozdávají ceny Americké filmové akademie, sice umlkne obvyklý ruch a všichni sledují ceremoniál předávání Oscarů | Foto: zdroj: Flickr, Davidlohr Bueso, CC BY 2.0

Protestu se účastnily desítky mužů a žen. V modro-černém oblečení – což jsou v USA barvy kaskadérů – se tito lidé sešli, aby žádali podporu.

Jak říká organizátorka akce Julie Michaelsová, cíl pochodu a shromáždění je velmi prostý: Členům Akademie filmového umění a věd přímo před dveřmi organizace připomenout, že bez kaskadérů a jejich umění by se mnohé filmy nikdy svého hvězdného okamžiku nedočkaly, a proto si i tato profese zaslouží uznání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Protest kaskadérů, kteří v Los Angeles demonstrovali za vlastní oscarovou kategorii, přiblížila zporavodajka ČRo Lenka Kabrhelová

„Je na čase, aby se to stalo. Stačí se jen podívat na některé z hlavních snímků, které buď získaly nominace, nebo samotného Oscara. Skutečně by to tak bylo, kdyby nikdo nekoordinoval kaskadérské triky?” usmívá se Julie, která má sama za sebou desítky odvážných kousků před kamerou, včetně třeba letu na laně spuštěném z helikoptéry.

Také Jeff Wolfe, prezident Asociace filmových kaskadérů a držitel prestižní ceny Emmy připomíná, že časy se změnily.

„Zatímco dřív byli kaskadéři považovaní za šílence, kteří byli ochotní se vrhnout dolů z výškové budovy a nechat si za to zaplatit, dnes je to mnohem sofistikovanější profese. Koordinátoři kaskadérů se podílejí na tvůrčím procesu, navrhují akční scény, vybírají správné lidi pro konkrétní role,“ říká Jeff.

Podle něj si filmové obecenstvo posun dávno uvědomilo a dává to tvůrcům akčních scén vrchovatě najevo svou přízní. Teď je podle něj řada na akademii, aby se zachovala podobně.

Lenka Kabrhelová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme